Od:
Do:

Biskup Radoš posjetio sjemeništarce na Šalati

Biskup Radoš posjetio sjemeništarce na ŠalatiZAGREB, 26. 3. 2021.
Sjemenišnu zajednicu na zagrebačkoj Šalati u petak, 26. ožujka pohodio je u popodnevnim satima mons. mr. Bože Radoš, biskup varaždinski, želeći se susresti sa odgojiteljima i sjemeništarcima Varaždinske biskupije te im na taj način posvjedočiti svoju pastirsku blizinu i skrb.

Prvi je to službeni pohod mons. Radoša ovoj drevnoj instituciji zagrebačke crkvene pokrajine nakon njegova biskupskog posvećenja i preuzimanja službe varaždinskoga biskupa 24. studenoga 2019. godine.

Biskup Radoš na početku se susreo sa sjemenišnim odgojiteljima i šestoricom sjemeništaraca iz Varaždinske biskupije. U srdačnom razgovoru interesirao se o životu i radu u Sjemeništu, potaknuvši sjemeništarce da im vrijeme i boravak u Sjemeništu bude od svekolike koristi. Opisao im je svoj životni poziv i put prema svećeništvu te ih upoznao sa ustrojem i organizacijom rada u biskupiji, kao i planovima u narednom razdoblju. Potom su sjemeništarci svome ordinariju postavili i neka pitanja na koja je mons. Radoš s radošću odgovarao.

Približavajući se danima u kojima nam sve više dolazi u središte razmišljanje o Kristovoj muci i smrti, upriličena je potom pobožnost križnog puta u sjemenišnoj kapeli Navještenja BDM, a nakon ove pobožnosti koja se veže na poseban način uz liturgiju Velikoga petka, uslijedilo je euharistijsko slavlje koje je, s početkom u 18.30 sati, predvodio mons. Radoš u koncelebraciji s rektorom Sjemeništa preč. Matijom Pavlakovićem, sjemenišnim duhovnikom vlč. Petrom Mlakarom i vlč. Lukom Premelčem, sjemenišnim odgojiteljem.

Na početku misnog slavlja riječ dobrodošlice mons. Radošu uputio je rektor Pavlaković upoznavši biskupa sa trenutnim životom i aktivnostima kao i završetkom obnove kompleksa Sjemeništa nakon razornih potresa iz ožujka i prosinca 2020. godine.

U svojoj homiliji biskup Radoš dotaknuo se proroka Jeremije iz prvog misnog čitanja petka V. korizmenog tjedna (Jr 20, 10-13) te njegov život i poslanje pokušao usporediti sa odlukom sjemeništarca da se svjesno i slobodno odluči nasljedovati i slijediti Gospodina. Pozvao je sjemeništarce da budu iskreni prema sebi, duhovniku, drugima i Bogu jer samo u iskrenosti mogu biti mirni pred odlukom o životnom pozivu koja se pred njih stavlja na kraju srednjoškolskog obrazovanja i formacije u Sjemeništu. Nadalje, pozvao ih je da uvijek nose „dobre naočale“ s kojima će u drugima uvijek vidjeti dobro, a za uzor im je stavio farizeja Nikodema koji dolazi Isusu noću da razgovara s Njime. Između ostalog je naglasio: „Ako ćete, dragi sjemeništarci, biti poput Nikodema u trajnom razgovoru s Isusom, taj razgovor postat će nit vodilja vaših života. Ulazak u šutnju pred Isusom zapravo je ulazak u noć, u svoju nutrinu – tu ćete susresti Raspetoga i moći se priznati Isusovim učenikom. To vam želim svima – da budete hrabri Isusovi učenici!“, zaključio je mons. Radoš.

Na koncu Slavlja i sam se rado prisjetio svojih šalatskih dana ohrabrivši sjemeništarce da ustraju na započetom putu intelektualne i duhovne formacije te da iskoriste ovo vrijeme adolescencije za promišljanje i donošenje važnih životnih odluka o budućem pozivu i poslanju. Kao primjer u nasljedovanju stavio im je lik blaženog kardinala Alojzija Stepinca. Ujedno je zahvalio odgojiteljima na svemu što čine za povjerene im kandidate kako bi iz ovih prostora izašli kao zreli ljudi i dobri kršćani.
Ljepoti misnoga slavlja pridonijeli su sjemeništarci svojim muziciranjem i skladnim ministriranjem.

Biskup Radoš svoj je boravak na Šalati zaključio za stolom sjemenišne obitelji. Tu su ga pozdravili sjemeništarci uz prigodni govor generalnog duktora i pljesak, zahvalivši mu na dolasku i poklonima kojima je obradovao sve prisutne.