Od:
Do:

Biskup Mrzljak u Vinici blagoslovio bakrorez sv. pape Ivana Pavla II.

Biskup Mrzljak u Vinici blagoslovio bakrorez sv. pape Ivana Pavla II.

VINICA, 10. 5. 2014. 

Varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak blagoslovio je u subotu 10. svibnja na pročelju župne crkve sv. Marka ev. u Vinici u Gornjovaraždinskom dekanatu bakrorez s likom svetog pape Ivana Pavla II., umjetničko djelo varaždinskog kipara i slikara Ladislava Gradečaka.

Papin lik, koji svojom rukom pozdravlja i blagoslivlja vjernički puk na pohodu u crkvu, postavljen je u prigodi proglašenja pape Ivana Pavla II. svetim.

Kako je na svečanosti blagoslova istaknuo domaći župnik i dekan preč. Valent Posavec, ovaj umjetnički reljef postavljen je na trajan spomen i u zahvalu papi, velikom prijatelju Hrvata osobito u njihovim najtežim vremenima, papi koji je prije svih drugih priznao samostalnu državu Hrvatsku, papi koji je u tri navrata pohodio Hrvate te papi prijatelju svih obitelji i mladih.

Zahvalio je biskupu Mrzljaku na blagoslovu te uputio zahvalu i predstojniku biskupijskog Ureda za sakralnu arhitekturu vlč. dr. Mariju Kopjaru na stručnim savjetima u postavljanju djela. Župnik je poseban pozdrav uputio nazočnom umjetniku Gradečaku te viničkoj mladeži koja se okupila na primanju sakramenta svete potvrde.

Varaždinski kipar Ladislav Gradečak autor je niza umjetničkih djela, među kojima se nekoliko sakralnih znamenitosti nalaze upravo u Vinici, gdje je izradio poznata "Božanska vrata" na ulazu u crkvu te križni put u Marijinom vrtu kod župne crkve.

Inače, župa Vinica u spomen na I. apostolski pohod Svetog Oca Ivana Pavla II. Hrvatskoj podigla je u podnožju prilaznog uspona župnoj crkvi kapelicu Ave Marija. Ispred crkve nalazi se prigodno spomen-obilježje podignuto u sjećanje na II. Papin dolazak u Hrvatsku - spomen-oltar s reljefom Ante Starčevića, koji prikazuje Svetog Oca, blaženika Alojzija Stepinca i golubicu mira, a postavljen je zajedno sa spomen-križem u sjećanje na žrtve pale za domovinu od II. svjetskog rata do današnjih dana. Kao trajan spomen na III. apostolski pohod pape Ivana Pavla Hrvatskoj postavljen je Gradečakov križni put, kojeg je prije deset godina u Marijinu vrtu blagoslovio prvi varaždinski biskup Marko Culej.

Njegov nasljednik, biskup Mrzljak, blagoslovio je lik pape, koji je osobito štovan u župi Vinica, u nazočnosti mnogobrojnih vjernika okupljenih na proslavi podjele sakramenta svete potvrde viničkoj mladeži.

Jasminka Bakoš-Kocijan