Od:
Do:

Biskup Mrzljak predvodio misno slavlje u Krku povodom svetkovine sv. Kvirina

Biskup Mrzljak predvodio misno slavlje u Krku povodom svetkovine sv. KvirinaKRK, 6. 6. 2019.
Koncelebriranim misnim slavljem koje je u utorak 4. lipnja u krčkoj katedrali predvodio varaždinski biskup Josip Mrzljak svečano je proslavljena svetkovina sv. Kvirina, zaštitnika Krčke biskupije i Grada Krka.

Koncelebrirali su domaći biskup Ivica Petanjak, riječki nadbiskup Ivan Devčić, porečki i pulski biskup Dražen Kutleša, gospićko-senjski biskup Zdenko Križić, umirovljeni porečki i pulski biskup Ivan Milovan, umirovljeni krčki biskup Valter Župan te 64 još svećenika i redovnika.

U pozdravnoj riječi mons. Petanjak istaknuo je: „Sveti Kvirin, naš nebeski zaštitnik, i ove nas godine okuplja i poziva da, poput njega, svoj život stavimo u službu Boga i bližnjega. Kroz cijelu povijest kršćanstva, mučenici zauzimaju posebno mjesto i posebno štovanje vjernika, jer za sva vremena ostaju primjeri hrabrosti, odlučnosti, ustrajnosti, ali i dobrote, praštanja i milosrđa – kreposti toliko potrebnih našem vremenu: s jedne strane jakost i srčanost, s druge blagost i razumijevanje.“

Pozdravio je zatim biskupe i svećenike, redovnike i redovnice, okupljene načelnike i gradonačelnike, i vjernike. Posebno je zahvalio biskupu Mrzljaku koji se rado odazvao pozivu da predvodi to slavlje.

Mons. Mrzljak u propovijedi je kazao kako smo svjesni stalne napetosti između društva u kojem živimo i u koje smo uronjeni, ali i onoga što nam dolazi od vjere, odozgo; tu napetost osjećamo u svojim zajednicama, ali I u svojoj nutrini: živimo u svijetu, ali u Božjoj riječi želimo naći smisao svojega života.

Onih koji se opredjeljuju živjeti za Isusa pa podnijeti i mučenje za Nj ima i danas, ali posebno su prva stoljeća, vrijeme kojem pripada i sv. Kvirin, obilovala tolikim istinskim i herojskim svjedocima i mučenicima. O njima ne znamo mnogo biografskih podataka, ali u memoriji Crkve zauvijek ostaju primjer i uzor u našem životu. Ponekad nam je teško pojmiti kako su i to bili obični ljudi koji su prolazili kroz život kao i mi, koji su imali svojih nedostataka i slabosti, ali su u odlučujućim trenucima prepoznali što je važno i za što vrijedi živjeti pa i umrijeti.

Danas se Crkvi spočitava kako njezin govor o čovjeku i životu, obitelji, o svetosti, djeluje arhaičan, nesuvremen, no Crkva je čuvarica poklada vjere, onoga što nam je Isus predao i na što nas Duh Božji nadahnjuje. Tu nema odstupanja.

- Svatko od nas pozvan je živjeti po Božjoj riječi i pitati se kako se ona ostvaruje u našem životu, našim obiteljima. Pozvani smo slobodno prihvatiti ono što je ponekad teško pojmiti: uzeti svoj križ i poći za Isusom. No, to je siguran put koji osigurava dolazak k svome cilju. Upravo to nam svjedoče životi svetaca.-

- Naš hrvatski narod već 14 stoljeća živi kršćansku vjeru i tradiciju i to je dobar temelj, no u te temelje i mi moramo dograđivati, živjeti od vjere i svjedočiti svoju vjeru za one koji su oko nas, ali i za buduće generacije. Vjera mora biti naše životno opredjeljenje, naš život, stvarnost, naša svakodnevica. - zaključio je biskup Mrzljak.


Izvor: Informativna katolička agencija