Od:
Do:

Bachov Božićni oratorij izveden u varaždinskoj katedrali

Bachov Božićni oratorij izveden u varaždinskoj katedraliVARAŽDIN, 30.12.2023.
Remek-djelo barokne muzičke literature i jedan od krunskih dragulja opusa Johanna Sebastiana Bacha, Božićni oratorij BWV 248 izveden je u varaždinskoj katedrali Uznesenja BDM u subotu 30. prosinca.

Prigodnim koncertom prepunim uzvišenih sentimenata koje donosi vrijeme Božića, varaždinske su glazbene snage publici u dupkom ispunjenoj katedrali podarile kako jedno lijepo muzičko putovanje božićnim Otajstvom, tako i svečani koncertni oproštaj od 2023. godine.

Nakon što su na prošlogodišnjem koncertu izvedena prva tri dijela ovoga šesterodijelnoga Bachova oratorija, ove su godine na repertoaru bili prvi, peti i šesti dio, čime je, uz samo Rođenje Kristovo, obrađena i tematika pohoda svetih Triju kraljeva.

Koncert je gustom polifonijom pisanim zborovima donio pravi i iskonski sentiment uzvišenosti, svečanosti i nebeske egzaltiranosti; bravuroznim recitativima uveo u promišljanje biblijskog izvještaja Kristova rođenja i neposrednih događaja nakon toga; koloraturnim i raskošnim arijama digao ushićenost u "nebeske" visine; dok su koralni momenti pružili iskonski, "pučki", ali ništa manje svečan doživljaj Spasenjskog otajstva. Cjelokupni koncert stoga je uistinu bio pravo metafizičko iskustvo i svojevrsna molitva i hvala Bogu na daru koji nam je darovan u i po Djetetu Isusu.

U izvedbi su sudjelovali katedralni zbor Chorus dominicalis, prigodno sakupljen orkestar varaždinskih glazbenika te solisti Barbara Pokorny, sopran, Sofija Cingula, alt, tenor Mislav Lucić i bas-bariton Marin Čargo. Koncertom je ravnao katedralni orguljaš mo. Višeslav Jaklin.

Valja spomenuti kako su koncertu nazočili i varaždinski biskup mons. Bože Radoš te njegov prethodnik, biskup u miru mons. Josip Mrzljak, čime su iskazali potporu glazbenicima u njihovu radu i daljnjem trudu u obogaćivanju kulturnog života Biskupije.

Nakon koncerta upriličeno je kraće druženje uz zajedništvo stola u biskupijskim prostorijama.

Mislav Lucić


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika