Od:
Do:

Američki biskup Blaž Čupić u posjetu zavičaju svojih predaka

Američki biskup Blaž Čupić u posjetu zavičaju svojih predaka

VARAŽDIN, 24. 3. 2014. 

U nedjelju 23. ožujka biskup Blaž Čupić (Blase Joseph Cupich), koji je na čelu biskupije Spokane u državi Washington u Sjedinjenim Američkim Državama, stigao je u posjet Hrvatskoj – domovini svoje bake i djeda.

Biskup će se cijeli tjedan zadržati u Hrvatskoj, gdje će posjetiti nekoliko biskupija. Biskup Čupić najprije je posjetio Varaždinsku biskupiju. Dočekao ga je ravnatelj Svećeničkog doma preč. Mirko Horvatić te mu zaželio dobrodošlicu. Stigao je u pratnji svog suradnika dr. Declana Murphyja i gospođe Ksenije Abramović.

Mons. Ivan Godina, generalni vikar i mons. Antun Perčić, kancelar u popodnevnim su satima biskupu i njegovim suradnicima pokazali uže središte grada Varaždina. Tako su razgledali katedralu Uznesenja BDM, franjevačku crkvu, Anđelinjak, samostan i crkvu sestara uršulinki te Stari grad.

Idućeg dana, u ponedjeljak 24. ožujka, biskup Čupić je zajedno s varaždinskim biskupom mons. Josipom Mrzljakom i drugim svećenicima proslavio jutarnju svetu misu u kapelici Svećeničkog doma sa svim umirovljenim svećenicima. Potom je posjetio viničku župu.

Naime, biskupova baka, Barbara Bahun, rodom je iz župe Vinica, a rođena je 1901. godine. Iza Prvog svjetskog rata sa 17 godina otišla je u Ameriku trbuhom za kruhom te tamo osnovala svoju obitelj. Uz članove biskupove rodbine i domaćeg župnika preč. Valenta Posavca biskupa su dočekali i zamjenica načelnika Mirjana Jambriško, ravnatelj škole Nenad Mesek te mnogi drugi župljani. Prigodnim pjesmama biskupu su dobrodošlicu zaželjeli članovi školskog i župnog zbora. Biskup Čupić popričao je s rodbinom te se prisjetio nekih obiteljskih priča, a župnik Posavec uručio je biskupu krsni list njegove bake. Biskup je također posjetio i rodbinu u mjestu Greda i Jurketinec te se zaustavio u selu Ladanje Donje gdje je bila bakina kuća.

U popodnevnim satima biskup je posjetio i župu Lepoglava, gdje mu se pridružio i varaždinski biskup Josip Mrzljak. Domaći župnik mons. Andrija Kišićek i đakon Branko Horvat dočekali su biskupe i izrazili im srdačnu dobrodošlicu. Mons. Kišićek upoznao ih je s prekrasnom crkvom Bezgrešnog Začeća BDM koju je oslikao znameniti slikar pavlin Ivan Ranger. Mons. Kišićek ukratko je približio biskupu Čupiću povijesne činjenice i vrijednosti koje su iza sebe ostavili pavlini. Rad lepoglavskih pavlina bio je raznovrstan i bogat: bili su stvaraoci hrvatske knjige, odgojitelj, savjetnici, kipari, slikari, promicatelji umjetnosti i kulture i ostavili su neizbrisiv trag u životu Hrvatske. Povrh svega, dijelili su sudbinu hrvatskog naroda – bili su veliki rodoljubi. Ovo je nešto što Americi nedostaje, ova crkva, ova umjetnost i kultura pravo su bogatstvo koje imate i koje morate njegovati, rekao je biskup Čupić, impresioniran velebnim zdanjem lepoglavske crkve. Nakon razgledavanja crkve biskup je posjetio i nekadašnji pavlinski samostan koji je sredinom 19. stoljeća, točnije 1854., pretvoren u kaznionicu i potpuno devastiran od tadašnjeg sistema. 2001. godine, nakon stoljeća i pol, pavlinski kompleks odijeljen je od kaznioničkog i predan u vlasništvo i na upravljanje Varaždinskoj biskupiji, koja obnavlja taj bivši pavlinski samostan želeći mu vratiti nekadašnji sjaj.

Biskup Blaž Josip Čupić rođen je 19. ožujka 1949. godine u Omahi, u saveznoj državi Nebraski. 1975. godine zaređen je za svećenika, a 1998. godine zaređen je za biskupa te biva imenovan biskupom u Rapid Cityju. 2010. godine instaliran je za 6. po redu biskupa Spokane u saveznoj državi Washington. Biskup Čupić doktor je sakramentalne teologije. U Sjevernoameričkoj biskupskoj konferenciji zadužen je za pomoć zemljama u jugoistočnoj Europi.

M. Štefanec