Od:
Do:

U Štrigovi proštenje svetog Jeronima i proslava 1600. obljetnice njegove smrti

U Štrigovi proštenje svetog Jeronima i proslava 1600. obljetnice njegove smrtiŠTRIGOVA, 27.9. 2020.
Povodom blagdana svetog Jeronima i 1600. obljetnice njegove smrti, u nedjelju 27. rujna, u Štrigovi će biti svečano slavlje. Tom prigodom će svetu misu od 11 sati predslaviti varaždinski biskup Bože Radoš. Ove godine iznimno, radi epidemioloških mjera, sveta misa će se slaviti u dvorištu župne crkve u Štrigovi.

U Župi Štrigova, u varaždinskoj biskupiji, na krajnjem sjeverozapadu Hrvatske, od XV. stoljeća časti se sveti Jeronim i čuva tradicija štovanja ovoga sveca kršćanstva. Otkako su oci Pavlini sagradili ovdje crkvu i samostan, te je papa Nikola V. 1447. godine bulom Gloriosus Deus in sanctis suis podijelio posebne oproste za ovo proštenište, u Štrigovi se časti sveti Jeronim, crkveni naučitelj. Štoviše, otac Josip Bedeković, graditelj štrigovske crkve svetoga Jeronima, pomnim je historiografskim istraživanjem u 18. stoljeću označio upravo Štrigovu kao onaj antički Stridon u kojemu je ovaj svetac rođen.

Slavlje svete mise će biti i na spomendan sv. Jeronima, u srijedu 30. rujna, u 18 sati, u crkvi sv. Jeronima u Štrigovi.