Od:
Do:

Provincijski susret i godišnja duhovna obnova koordinatora zajednica "Vjera i svjetlo"

KOPRIVNICA, 15. - 17. 11. 2019.
Koprivnička Župa svetog Antuna Padovanskoga bit će domaćin provincijskog susreta koordinatora zajednica „Vjera i svjetlo” koji će se održati od 15. do 17. studenoga.

Susret će, ujedno, biti godišnja duhovna obnova za sve koordinatore i voditelje zajednica „Vjere i svjetla” s područja Hrvatske. Prilika je ovo da se izmijene različita iskustva i načini djelovanja zajednice, ali i da se promiče duh zajedništva, a sve na korist osoba s intelektualnim teškoćama koje su u središtu ove zajednice.

U petak u večernjim satima očekuje se dolazak sudionika susreta, u subotu će biti duhovna obnova i susret zajednice koja se okuplja u Koprivnici, dok će susret završiti u nedjelju, 17. studenoga, euharistijskim slavljem u 11.30 sati. Na euharistijsko slavlje u nedjelju pozivaju se vjernici iz koprivničkog kraja kako bi se upoznali s članovima zajednice „Vjere i svjetla” te uključili u djelovanje zajednica.

Zajednica „Vjera i svjetlo”je međunarodni pokret, koji su utemeljili Jean Vanier i Marie-Hélène Mathieu. Pokret je rođen iz želje da pomogne osobama s intelektualnim teškoćama i njihovim obiteljima da pronađu svoje mjesto u Crkvi i društvu. To je bila glavna svrha hodočašća u Lurd o Uskrsu 1971. god. kada je zajednica i rođena. Danas zajednica „Vjera i svjetlo” ima više od 1.500 zajednica u više od 80 zemalja na 5 kontinenata. Zajednice su obično ukorijenjene u svoje župne zajednice. U Hrvatskoj je sjeme zajednice „Vjere i svjetla” zasađeno 1993. godine, a danas djeluje preko 20 priznatih zajednica širom Hrvatske. Godine 2013. Hrvatska je, u okviru međunarodne zajednice „Vjera i svjetlo”, dobila status provincije koja okuplja zajednice u Hrvatskoj. U Varaždinskoj biskupiji trenutno djeluju tri zajednice: u Đurđevcu/Kloštru Podravskom, Koprivnici i u Čakovcu.