Od:
Do:

Proslava Porcijunkulova u Čakovcu

ČAKOVEC, 30. 7. - 2. 8. 2016. 

Duhovni sadržaji proslave blagdana Majke Božje od Anđela, više znanog kao Porcijunkulovo, u organizaciji Franjevačkog samostana u Čakovcu počinju trodnevnom duhovnom pripravom koju će od subote 30. srpnja do ponedjeljka 1. kolovoza voditi fra Matija Koren i fra Ivan Bošnjak iz Graza, koji će predvoditi misu u 18.30 sati u "čakovečkoj Porcijunkuli", župnoj crkvi sv. Nikole biskupa.

Prvoga dana poslije svete mise na Franjevačkom trgu ispred crkve bit će svečano otvorenje Porcijunkulskog proštenja sa spomenom 800. obljetnice oprosta kojeg je godine 1216. sv. Franjo Asiški izmolio od pape Honorija III., koji je odredio posebni oprost svima onima koji pohode crkvicu Porcijunkulu.

Trećeg dana trodnevnice u ponedjeljak 1. kolovoza misa za bolesne i potrebne bit će u 9 sati. Nakon večernje mise u 19.30 sati bit će predstavljena knjiga fra Darka Teperta "Porcijunkulski oprost", a 21 do 22 sata bit će marijansko bdjenje.

Na sam blagdan Gospe od Anđela – Porcijunkulovo, u utorak 2. kolovoza svete mise na hrvatskom jeziku bit će u 6.30, 8, 10 i u 18.30 sati, a misa na slovenskom i mađarskom jeziku u 11.45 sati.

Središnje misno slavlje u 10 sati na otvorenom kod franjevačke crkve predvodit će krčki biskup Ivica Petanjak. Misi će prethoditi svečana procesija od Trga Republike u 9.30 sati.

Porcijunkulski oprost, odnosno potpuni oprost od vremenite kazne, može se dobiti 1. kolovoza poslije podne i 2. kolovoza cijeli dan uz uvjete: ispovijed, pričest, molitve Očenaš, Vjerovanje te na nakanu Svetog Oca.

Uz Porcijunkulovo, koje u Čakovcu s vjernicima proslavljaju franjevci od svog dolaska u grad Zrinskih 1659. godine, čakovečka Turistička zajednica zajedno s raznim udrugama priređuje mnogobrojne svjetovne sadržaje.