Od:
Do:

Proslava Porcijunkule ili Gospe od Anđela u Čakovcu uz prijenos na VTV televiziji

ČAKOVEC, 2. 8. 2020.
Proslava Gospe od Anđela ili Porcijunkule u Župi sv. Nikole biskupa u Čakovcu ove će godine biti u nešto skromnijem izdanju.

Izostat će tradicionalna procijesija s Gospinim likom ulicama grada Čakovca uoči glavne svečane svete mise u 10 sati koju će u dvorištu samostana predvoditi bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak. Slavlje svete mise uživo će prenositi VTV televizija, a moći će se pratiti na Youtube kanalu Varaždinske biskupije. Svete mise biti će još u u 6,30; 8,00; 11,30 i 18,30 sati. Euharistija u 11:30 sati koja je inače bila  na slovenskom i mađarskom jeziku bit će na hrvatskom jeziku, a završno slavlje je u 18,30 sati. Ispovijeda se od 6,30 do 12 i od 17,30 do večernje mise.

Uoči ove franjevačke svetkovine biti će održana trodnevna priprava koju će predvoditi domaći svećenici od četvrtka 30. srpnja do subote 1. kolovoza. Ispovijedat će se svaki dan trodnevnice od 17,30. U 18 sati  će biti franjevačka krunica, a poslije euharistijsko slavlje i propovijed. U četvrtak nakon večernje euharistije bit će otvaranje proštenja u samostanskom dvorištu uz prigodni program. U subotu, 1. kolovoza u 9,00 sati bit će euharistija za bolesne i potrebne s bolesničkim pomazanjem, a nakon večernje euharistije od 21 do 22 sata marijansko bdijenje.

Sva euharistijska slavlja trodnevnice i na sam blagdan slavit će se na otvorenom, u dvorištu samostana kako bi se spriječila mogućnost zaraze.

Podsjetimo, Blagdan Gospe od Anđela dan je potpunog oprosta, tzv. Porcijunkulskog oprosta. Oprost je prvotno bio vezan uz pohod Porcijunkuli, malenoj crkvici Gospe od Anđela koja je oko 2 km udaljena od grada Asiza, ali se kasnije proširio na sve franjevačke i župne crkve. Na ovaj dan u svim crkvama diljem svijeta vjernici mogu dobiti porcijunkulski ili potpuni oprost od vremenitih kazni koje su posljedica čovjekovog grijeha.
Oprost vjernici mogu dobiti od 1. kolovoza u podne do 2. kolovoza u ponoć ako pohode crkvu, ispovjede se i pričeste, te izmole Vjerovanje, Oče naš i mole na nakanu Svetoga Oca (Zdravo Marijo ili koju drugu molitvu). Oprost se može dobiti jedanput i može se namijeniti za sebe samoga ili za pokojnika.
Potpuni oprost je otpuštenje vremenite kazne za grijehe kojih je krivnja već otpuštena po sakramentu ispovijedi, odnosno, dobivanje potpunog oprosta nije zamjena za sakrament ispovijedi. Naime, svaki teški grijeh ima dvostruku posljedicu: raskida naše zajedništvo s Bogom i lišava nas vječnog života. Oproštenje od vječne kazne ostvaruje se oprostom od krivnje i obnovom zajedništva s Bogom po sakramentu ispovijedi. Ali pored vječne kazne postoji i ona koju nazivamo vremenitom kaznom od koje se vjernik treba očistiti bilo na zemlji, pokorom i zadovoljštinom, bilo poslije smrti u stanju nazvanom čistilištem.
No Crkva, vlašću koju je primila od Gospodina, vjernicima može dodjeljivati oproste i od tih vremenitih kazni za grijehe. Ona to čini udjeljujući milosti iz tzv. duhovne riznice Crkve, po zaslugama Isusa Krista i općinstva svetih, pomažući na taj način kršćanima, ali i potičući ih na vršenje djela pobožnosti, pokore i ljubavi.