Od:
Do:

Film "Stepinac - Kardinal i njegova savjest" u kinima gradova Varaždinske biskupije

Film "Stepinac - Kardinal i njegova savjest" u kinima gradova Varaždinske biskupijeVARAŽDINSKA BISKUPIJA, 24. 9. 2020.
Dokumentarni film Stepinac – Kardinal i njegova savjest scenaristice i redateljice Višnje Starešina, počinje s prikazivanjem od 24. rujna u kinima diljem Hrvatske, pa tako i u Varaždinskoj biskupiji

Nakon zagrebačke svečane premijere u Hrvatskom narodnom kazalištu u veljači te prikazivanja na Pula Film Festivalu u rujnu ove godine, otvara se mogućnost da film vidi i šira publika.

U Varaždinskoj biskupiji prikazivanje filma je dogovoreno u Ivancu (POU "Đuro Arnold" - Kino "Ivanec"), 4. 10., Novom Marofu (POU "Novi Marof") 26. 9. te u Varaždinu (Kino "Gaj" 27. - 30. 9. i "Cinestar"  24. - 30. 9.). Osim toga prikazivanje je planirano i u Koprivnici.

Film  priča priču o iznimnoj osobnosti Alojzija Stepinca, kako se svojedobno najmlađi nadbiskup na svijetu nosio s izazovima najokrutnijih autoritarnih i totalitarnih režima 20. stoljeća. Zašto  je za Pavelića bio „magarac“, a za Tita postao neprijatelj br. 1? Zašto je u Titovoj Jugoslaviji suđen, a u slobodnoj Americi slavljen kao simbol otpora komunizmu u porobljenoj Europi? Što je činio i kako se čovjek i nadbiskup Alojzije Stepinac nosio s posljedicama svojih izbora u najsloženijim povijesnim vremenima?


Film je nastao u produkciji Interfilma i Hrvatskoga katoličkog sveučilišta.