Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Sveta misa - Nebo na zemlji

VARAŽDIN, 7. 3. 2024.
Svjesni činjenice kako zbog užurbanog tempa života nažalost i samu svetu misu sve češće doživljavamo kao nešto što se podrazumijeva i kao dio rutine, na ovotjednom susretu zajednice „Bartimej“ bilo je riječi o definiciji, porijeklu riječi i stavovima tijela na svetoj misi.
U četvrtak 7. ožujka 2024. godine, dvadesetak članova zajednice „Bartimej“ imalo je prilike malo zastati i promisliti o najvećim tajnama naše vjere. Na početku susreta sve okupljene je pozdravio povjerenik za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije, vlč. Leonardo Šardi. Zatim je tajnica Povjerenstva Anika Sačić, progovorila o samoj temi susreta. 
Nakon teološkog dijela, uslijedilo je osobno svjedočanstvo i rad po grupama u kojem su sudionici popunjavali radni listić na kojem je trebalo napisati svoju poruku ili geslo za nedjelju. Odgovori su bili prekrasni, jednostavni i vrlo maštoviti. U molitveno duhovnom kutku izlagačica teme pročitala istinitu priču o vrijednosti svete mise. Susret je završen svetom misom koju je predslavio vlč. Leonardo Šardi.
Na početku susreta, nakon uvodne molitve protumačeno je porijeklo riječi „euharistija“ koja dolazi od grčke riječi eukharistia što znači zahvala - eu + kharis: zahvalnost. Pojašnjeno je i što je to sveta misa, a zatim su sudionici bili upućeni u to kako su na svetoj misi tri osnovna stava sudjelovanja. To su stajanje, sjedenje i klečanje. Objašnjeno je koji su obavezni dijelovi svete mise kad treba kleknuti jer smo svjedoci kako tu često dolazi do zbunjenosti, kao i obavezni dijelovi kada treba ustati. 
Nakon teološkog dijela koji je bio prilagođen i pojednostavljen kako bi ga mogli pratiti svi sudionici, izlagačica teme je podijelila svoje osobno svjedočanstvo o važnosti svete mise. Između ostalog napomenula je kako zapravo nikada neće biti dostojna govoriti o svetoj misi jer o tom otajstvu može samo zamuckivati i da taj misterij nikada neće moći svojim ograničenim razumom shvatiti. 
No, to nas ne bi trebalo spriječiti u nastojanju da redovito, dostojno i čista srca sudjelujemo na svetoj misi. Naglasila je kako je za nju bilo specifično to što je u svom mladenačkom buntu odlučila nakon krizme više nikada ne ići u crkvu jer je tamo ništa nije privlačilo. Zbog životnih poteškoća i zdravstvenih problema udaljila se u srcu od Boga jer nije mogla ni znala prihvatiti svoju situaciju. 
A nije razumjela ni starog župnika ni bakice ni tu „monotoniju“ u  Crkvi. Tada nije shvaćala ono što zna danas, da je i preko tog starog župnika Duh Sveti ipak djelovao, a da su bakice često bile jedine vjeroučiteljice svojim unucima u vrijeme kada još nije bilo vjeronauka u školi. Kako Bog umije i po krivim crtama ravno pisati, tako je i u njenom slučaju uspio u tome da ona ipak ostane u Crkvi. 
Poslužio se njenim neposlušnim bratom i strogim tatom koji je bratovu nepodopštinu neodlaska na misu sankcionirao nesvakidašnjom kaznom. Slijedom toga njoj nije više nikad palo na pamet ne ići na misu. I u vrijeme korone, kad su naše crkve bile poluprazne, redovito je svaku nedjelju s tatom koji joj u djetinjstvu nije znao objasniti zašto treba ići na misu, odlazila na slavlje svete mise. 
Zapravo su njih dvoje bili jedini iz cijele obitelji koji su cijelo vrijeme korone ipak donosili Isusa kojeg su primili u pričesti, članovima svoje obitelji. Danas cijela obitelj, zajedno sa najmlađim članom od sedam mjeseci redovito sudjeluje na nedjeljnoj svetoj misi. Zašto? Zato jer znaju da se tu krije izvor mira, snage i drukčijeg pogleda na stvarnosti koje nas okružuju. 
Ukoliko se svjesno i dostojno hranimo Tijelom Kristovim, vjerujemo da ćemo poprimiti i Njegove značajke. Želimo li promjenu u svijetu tada trebamo krenuti od sebe. Očistiti „naočale“ koje su nam se zamaglile od raznih predrasuda i nečistoća, u ispovijedi zadobiti čisti pogled i čista srca u pričesti biti s Onim za kojim čezne naša duša. 
S Isusovim pogledom, stavljajući Njegove „naočale“ možda možemo već ovaj svijet učiniti predvorjem Neba. Idući susret zajednice „Bartimej“ biti će u okviru duhovne korizmene obnove koja će se održati 13. ožujka 2024. godine u Župi svetog Josipa u Varaždinu, s početkom u 16:30 sati.
 
Anika Sačić


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika