Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Početak korizmenog vremena

VARAŽDIN, 14. 2. 2024.
 

Devetnica svetom Josipu i ovoga je tjedna nastavljena u župi svetog Josipa u Varaždinu. Na Pepelnicu, 14. veljače 2024. godine, članovi zajednice „Bartimej“ okupili su se na još jednom susretu na kojem je bilo 30-ak sudionika. S nama je bio svećenik Družbe misionara Krvi Kristove iz Zagreba, pater Stjepan Ivan Horvat, kojeg je na samom početku pozdravio vlč. Leonardo Šardi, povjerenik Povjerenstva za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije. Potom je nekoliko riječi dobrodošlice našem gostu izrekao član zajednice „Bartimej“ Danijel Kralj u ime svih okupljenih i u svoje osobno ime, a zatim se pater Stjepan kratko predstavio.

Razmatrajući svoj životni put, mladi svećenik, rodom iz Vinkovaca, govorio je kako je dosta dugo tražio put do Gospodina i u jednom ga je trenutku, s 23 godine života, uspio pronaći i otkrio da život ima svoj smisao samo i jedino kada Bogu dopustimo da nas vodi. Do tada je lutao i mučio se živjeti. Svojom je jednostavnošću, radošću, kršćanskom poniznošću i blagošću oduševio sve sudionike i nikoga nije ostavio ravnodušnim. U svom je svjedočanstvu spomenuo svog prijatelja s kojim je 70 dana pješačio i hodočastio diveći se njegovoj upornosti s obzirom na invaliditet. Podijelio je s nama još podosta zanimljivosti, a zajednica je nakon toga složno uz pokrete zapjevala „Gradimo prijateljstvo“, dok nas je pater Stjepan naučio pjesmu „Oče, ti voliš me“. Nakon kraćeg druženja svi zainteresirani mogli su pristupiti sakramentu svete ispovijedi, a u 18:30 uslijedila je sveta misa.

Pater Stjepan Ivan Horvat predvodio je euharistiju uvevši nas u vrijeme korizme. U svojoj je homiliji govorio o korizmi kao vremenu posta, molitve i odricanja. Trebamo nastojati mijenjati sebe i odreći se svega što je štetno za nas i što zarobljava dušu, a to je svaki grijeh i propust. „Istinu o nama samima znamo samo mi i Bog. Kako se ovogodišnja Pepelnica poklapa s blagdanom svetoga Valentina, izrekao je kako današnji svijet pogrešno gleda na ljubav, više s materijalne, a manje s duhovne strane, a trebalo bi na ljubav gledati kao što Bog gleda sve nas jer svakoga je od nas iskreno ljubio kad nas je stvorio. I onda, uz takvu ljubav prema Bogu i svakom čovjeku, ne bi smjelo biti odgode da nešto učinimo sutra ili iduće godine, već upravo sada jer sada je milosno vrijeme“, kaže pater Stjepan. „Mi živimo kao da ćemo živjeti vječno, a zapravo bismo trebali misliti na vječnost o kojoj bismo trebali malo više razmišljati.“ Predvoditelj misnoga slavlja pozvao nas je da također promatramo Kristovu patnju i križ ovih dana i da znamo da je u križu spasenje te da će nam tako korizmeni hod biti blagoslovljen.

U obredu pepeljenja velik broj okupljenih vjernika spoznao je važnost obraćenja. Evanđelje, kojem vjerujemo, spasonosno je u korizmenom hodu prema konačnom Kristovu uskrsnuću. Na kraju vlč. Leonardo Šardi zahvalio je pateru Stjepanu na dolasku najavivši sljedeću srijedu, kada dolazi vlč. Dario Levanić, župnik u Reki kod Koprivnice. Nakon mise uslijedilo je klanjanje pred Presvetim uz zahvalne molitve za dar života i za sve koji žive u Kristovoj ljubavi kao i za one koji se trebaju obratiti.

Zajednica „Bartimej“ nastavlja svoje susrete četvrtkom, a sljedeći je susret 22. veljače od 16 do 19 sati i svi ste dobro došli.
 
Danijel Kralj
 


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika