Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Kroz patnju do "Sunca"

VARAŽDIN, 9. 11. 2023.
Dana 9. studenog 2023. godine, održan je redoviti tjedni susret zajednice „Bartimej“. Sve okupljene pozdravio je vlč. Leonardo Šardi, povjerenik za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije. Vođeni klavirskom pratnjom vlč. Leonarda Šardija, četrdesetak sudionika je složno otpjevalo nekoliko pjesama što je pridonijelo radosnoj i ionako uvijek opuštenoj atmosferi među sudionicima. Zatim je gospođa Ruža Zlatar, predsjednica udruge „Ludbreško sunce“, sa sudionicima podijelila svoju životnu priču.

Gospođa Ruža je sa suprugom osnovala obitelj, bili su mladi, dobro situirani i sve je bilo dobro. Imali su novu kuću, auto i uskoro su dobili sina. Četiri godine nakon sina rodila se njihova kćer Melita koja je do prve godine života bila posve zdravo dijete. No, nakon prve godine Melitinog života, nekako sve kreće drugim tokom. Od mirnog i zadovoljnog djeteta, Melita je često plakala i bila nemirna. Doktori ne mogu otkriti dijagnozu ni uzrok takvog ponašanja, kažu da je riječ o tremoru. Nakon konzultacija sa svim mogućim specijalistima s područja cijele bivše Jugoslavije i šire Melita nije ništa bolje. Loša predviđanja doktora često obeshrabruju obitelj, ali se ne predaju malodušnosti. U Beogradu tada po prvi put čuju za pojam „autizam“. Doktori zaključuju da bi Melita mogla možda imati neki od poremećaja iz spektra autizma.

Prve dijagnoze su bile kako Melita neće poživjeti više od dvanaest godina. Ali uz brigu i ljubav obitelji živi duže od predviđanja struke. Zatim je rečeno kako će živjeti najduže još idućih osamnaest godina. Nakon terapija u Njemačkoj, Melita ponovo ruši sva predviđanja i živi punih 47 godina. Njena majka napominje kako Melita nikad nije sama uzela ni žlicu hrane, ni kap vode i nikada nije progovorila nijednu riječ. Unatoč svemu tome, ona je bila njena Melita, uvijek lijepa, ponekad sa nekim čudnim krikom na ustima, ali uvijek njena Melita. Gospođa Ruža ističe kako je Melita uvijek išla s njom u Međugorje i na razna druga hodočašća.

Godine 1996., gospođa Ruža osniva udrugu „Ludbreško sunce“ kao roditeljsku Udrugu s osnovnim ciljem podizanja kvalitete življenja osoba s poteškoćama u razvoju te pomoć njihovim obiteljima. U sklopu Udruge otvoren je poludnevni i dnevni boravak, kao i tri kuće za odrasle osobe s intelektualnim teškoćama koje žive u zajednici uz podršku. Zadnja kuća nosi naziv „Melitin sunčev put.“ Članovi Udruge redovito posjećuju marijanska svetišta širom Hrvatske, a obavezno u Međugorje.

Na kraju izlaganja sudionicima je predloženo da postave pitanja. Sudionici su bili pomalo zatečeni snažnim svjedočanstvom gospođe Ruže koju su nagradili srdačnim i dugotrajnim pljeskom. Izjasnili su se kako je ovo svjedočanstvo bilo izrečeno s puno ljubavi i istine te da se osjetilo kako gospođa Ruža stoji iza svega rečenog. Izlaganje je završeno molitveno-duhovnim kutkom u kojem su sudionici kroz molitvu „Isuse, dođoh ti reći“ pozvani da Isusu predaju svoje potrebe, nepravde, čežnje, želje i planove. Susret je završen misnim slavljem.
Upitana kako se osjeća nakon svjedočenja, gospođa Ruža je između ostalog rekla: „Moja duša sad leti, no važnije je da sam u nekim očima vidjela suze i da su duše dotaknute.“ Ukoliko želite da i vaša duša bude dotaknuta na malo drukčiji način, pridružite se zajednici „Bartimej“ koja će se u Pastoralnom centru župe svetog Josipa u Varaždinu ponovno okupiti na susretu idući četvrtak, 16. studenog od 16 do 19 sati.
 
Anika Sačić


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika