Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Isusovo zauzimanje za mir

VARAŽDIN, 23. 11. 2023.
U četvrtak, 23. studenoga 2023. godine, članovi zajednice „Bartimej“ okupili su se na još jednom katehetskom susretu u župi svetog Josipa u Varaždinu. Na druženju je bilo 30-ak sudionika, a sve je pozdravio povjerenik ovjerenstva za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije, vlč. Leonardo Šardi, koji je vodio kreativnu radionicu.

Na samom smo početku zapjevali nekoliko pjesama, a potom je vlč. Šardi iznio iskustvo ostalih župljana koji su bili iznimno zadovoljni misom na kojoj se oživljavalo evanđelje, a koja je održana 26. listopada, jer su evanđeoski tekst tako mogli mnogo bolje shvatiti i razumjeti.  Evanđelje po Luki (Lk Lk 19,41-44)donosi tekst u kojem Isus plače nad Jeruzalemom koji je razoren i traži mir. Hram u Jeruzalemu bio je razoren i prepun ruševina. Vlč. Šardi postavio je pitanje što se iz pročitanog teksta može vidjeti, a sudionici su primijetili da Isus ima osjećaje, a da svojim plačem želi reći da trebamo biti bolji jedni prema drugima. Isus je iznad svega, ali ljudi se, nažalost, ne žele promijeniti. Zatim se postavilo pitanje kako doći do mira, a sudionici misle da trebamo imati više ljubavi jedni prema drugima i prema Bogu te da uvijek treba biti spreman opraštati. Kad pomisle na rat, obuzima ih strah, ali i vjera u bolje sutra i povratak mira. Mir počinje od nas samih.

Nakon radionice pridružili su nam se članovi dječjeg zbora župe svetog Josipa u Varaždinu „Hosana“ i izveli nekoliko pjesama, što je ujedno bila njihova proba za predstojeći nastup, a zatim je uslijedilo vježbanje oživljavanja evanđelja, kraći odmor i pisanje molitve vjernika.

Misno je slavlje predvodio vlč. Leonardo Šardi, a sudjelovali su svi okupljeni članovi zajednice u već spomenutom oživljavanju evanđelja, čitanjima i ministriranju te pjevanju pjesama „Gradimo prijateljstvo“, „Primi ove darove, naš oče“, „To je mir kao rijeka“ i „Kao Marija“. U svojoj je homiliji vlč. Šardi pozvao sve okupljene da budu među onima koji teže miru, a ne poput onih koji bi mir izbrisali bacajući kamenje jer Isus sve nas poziva da zajedno gradimo mirnije društvo. Sljedeći će susret biti 30. studenoga na istome mjestu od 16 do 19 sati i svi ste pozvani na radost druženja s prijateljima i na slavljenje Gospodina.
 
Danijel Kralj
 


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika