Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

O zajednici Vjera i svjetlo

Na poticaj Jeana Vaniera i Marie-Helene Mathieu na hodočašću u Lurd 1971. godine, nastao je pokret „Vjera i svjetlo“. To je duhovni međunarodni pokret zajednica koji okuplja osobe s intelektualnim teškoćama, njihove roditelje i prijatelje. Rođen je iz želje da pomogne osobama s intelektualnim teškoćama, njihovim roditeljima i obiteljima pronaći svoje mjesto u društvu i Crkvi. Osobe s intelektualnim teškoćama imaju bitnu ulogu u ljudskoj zajednici, društvu i Crkvi. Kako bi mogle razvijati svoje darove i napredovati, potrebno im je da budu integrirane i da imaju priliku sudjelovati u životu ljudske zajednice, da daju i primaju.



„Vjera i svjetlo“ je pokret, zajednica. U srcu tih zajednica su osobe s težim ili lakšim intelektualnim oštećenjima: djeca, adolescenti ili odrasli. Okružuju ih njihove obitelji i prijatelji, posebno mladi. „Vjera i svjetlo“ pruža osobama s intelektualnim teškoćama mogućnost prepoznavanja i korištenja svojih darova te otkrivanja radosti prijateljstva.







Roditeljima, „Vjera i svjetlo“ pruža potporu u kušnjama, omogućuje im jasnije primjećivati unutarnju ljepotu njihova djeteta. Mnogi od njih s vremenom i sami postaju potpora i izvor snage drugim roditeljima koji su u žrvnju vlastitih patnji i svakodnevnih teškoća. Braća i sestre osoba s invaliditetom pozvani su prepoznati kako osoba s invaliditetom može biti izvorom života i jedinstva. Ako je poremetila njihove živote, može ih i promijeniti, preobraziti.



To je prvenstveno evangelizacijski pokret koji organizira redovite, uglavnom mjesečne susrete za vrijeme kojih se kroz razgovor, slušanje, molitvu, druženje i slavlja stvara zajednica koja živi i naviješta evanđeoske vrednote te otkriva duhovnost malenosti.
„Vjera i svjetlo“ u Hrvatskoj djeluje od 1993. godine. Otada se tiho i neprimjetno širi stvarajući nove zajednice ljubavi i prijateljstva. Danas u Hrvatskoj postoji dvadesetak zajednica. U Varaždinskoj biskupiji susreti se održavaju u više gradova:
 
Čakovec, svake treće nedjelje u mjesecu u župnoj crkvi sv. Nikole biskupa u Čakovcu.
 
Koprivnica, svake četvrte nedjelje u mjesecu u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Koprivnici.
 
Kloštar Podravski/Đurđevac - svake prve nedjelje u mjesecu prema dogovoru.
 
"Duboko je iskustvo spoznati da smo u svoj svojoj slomljenosti i malenosti voljeni i nošeni Božjom rukom"
 
Jean Vanier
 
https://vjeraisvjetlo.hr/vjera-i-svjetlo/