Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Zajednice gluhih iz Varaždina i Zagreba zajedno slavile Gospodina

VARAŽDIN, 1. 12. 2019.
Na prvu nedjelju došašća, 1. prosinca 2019. godine, u varaždinskoj katedrali, slavljena je misa uz prijevod na hrvatski znakovni jezik za gluhe, nagluhe i gluhoslijepe osobe Varaždinske biskupije koja se slavi svake prve nedjelje u mjesecu u 16 sati. Misu je predslavio Leonardo Šardi, povjerenik za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije. Ovom euharistijskom slavlju pridružila se vjernička zajednica gluhih osoba „Effata” koja se okuplja na misama u bazilici Presvetog Srca Isusova u Zagrebu, a duhovno ih prati vlč. Ivan Dodlek, svećenik Varaždinske biskupije i profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu.

Prije početka euharistijskog slavlja, gluhe, nagluhe i gluhoslijepe osobe imale su priliku pristupiti sakramentu svete ispovijedi i na taj način očistiti svoja srca uz početak adventskog hoda i pripremu za slavlje Božića. Upravo o toj pripremi, prisutne gluhe, nagluhe i gluhoslijepe osobe razmišljale su o istinskom značenju vremena došašća. Ponajprije smo objasnili značenje paljenja svijeća i svakoj svijeće pridodali njezino značenje: nada, mir, radost i ljubav. Iako su gradovi već lijepo ukrašeni i puni svjetla, mi se nalazimo još uvijek u vremenu iščekivanja i to iščekivanje je dvostruko. Ponajprije, iščekujemo ovogodišnji Božić, ali također čekamo i Kristov drugi dolazak. Stoga, na temelju evanđeoskoga teksta, svi smo pozvani na stalnu budnost koja se očituje u brizi za čistoću naše duše te u ljubavi prema Bogu i bližnjemu. Prisutnima je dan i zadatak da kroz ovo adventsko vrijeme svaki dan učine neko malo dobro djelo poput: pomoći drugome, tražiti oproštenje, posjetiti nekoga.

Na kraju euharistijskoga slavlja, prisutnima se obratio voditelj zajednice „Effata”, gospodin Ivo Drinovac, koji je izrazio radost što su dvije zajednice gluhih iz Varaždina i Zagreba zajedno mogle slaviti euharistiju pošto je rijetkost da gluhe osobe na ovaj način aktivno mogu sudjelovati na svetoj misi. Uz poziv da varaždinska zajednica gluhih uzvrati posjet zagrebačkoj, izražena je obostrana želja za daljnjom suradnjom.

Nakon slavlja svete mise, 60 prisutnih gluhih, nagluhih i gluhoslijepih osoba, nastavilo je druženje u prostorijama Svećeničkoga doma u Varaždinu.
 
Leonardo Šardi