Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Zajednica "Vjera i svjetlo"– mjesto dijeljenja svjetla i radosti

ČAKOVEC, 17. 2. 2019.
U nedjelju 17. veljače 2019. godine, održan je još jedan u nizu susreta zajednice „Vjera i svjetlo“ koja okuplja, ponajprije, osobe s intelektualnim teškoćama, njihove obitelji i prijatelje, a čiji susreti se održavaju pri franjevačkoj župi svetog Nikole biskupa u Čakovcu svake treće nedjelje u mjesecu.

Tema ovog susreta bila je „Zajednica - mjesto dijeljenja svjetla i radosti“. Uvodnu riječ na ovu temu održao je duhovnik Zajednice fra Ivan Crnković koji je prisutnima, na jednostavan način, približio važnost svijetla u svakodnevnom životu. „Svjetlo je ono koje pomaže čovjeku naći pravi put, posebno u teškim situacijama kada se nad njim nadvije tama. Osim ove svjetlosti koja je vidljiva ljudskom oku, postoji svjetlost čiju prisutnost čovjek osjeti u liku Božje blizine. Ta svjetlost u srce čovjeka donosi osobitu radost i mir” - ističe fra Ivan.

Nakon uvodne riječi uslijedio je predah uz pjesmu te „vremenska prognoza“. Tako su se u tom dijelu susreta mogli čuti dojmovi članova koji su početkom ovog mjeseca, odnosno na blagdan Svijećnice, bili na tradicionalnom godišnjem susretu zajednica „Vjere i svjetla“ iz Virovitice, Kloštra Podravskog, Čakovca te Koprivnice koja je bila domaćin susreta. Taj susret obilovao je druženjem, sklapanjem novih prijateljstava i pjesmom. Osim toga, proteklo razdoblje obilježilo je prisutnima i Valentinovo koje povezujemo s darivanjem ljubavi. Poveo se razgovor i o tome što je, u živote prisutnih, donijela zajednica „Vjere i svjetla“, te što bi se možda trebalo promijeniti. Tako se čulo da su ulaskom u Zajednicu sklopljena nova prijateljstva, da je to mjesto na kojem ima puno ljubavi, međusobnog uvažanja, molitve i zajedništva.

Po završetku razgovora, prisutni su napravili krug, a u sredinu je zatim postavljena uskrsna svijeća. Uz nekoliko uvodnih riječi vlč. Šardija, na uskrsnoj svijeći je svaki član upalio svoju lučicu te se na taj način, dijeleći svjetlost međusobno uz riječi „Primi svjetlo Isusovo“, prostorijom prošilrio svjetlo koje nosi radost. Za vrijeme dijeljenja svjetla izgovorena je prigodna molitva i otpjevana pjesama.

Na samom kraju službenog dijela susreta, uoči druženja i svete mise, otpjevane su pjesme „Predivan“ i „Gradimo prijateljstvo“, koje će članovi Zajednice izvesti na donacijskoj večeri uoči početka korizmene inicijative „40 dana za život“ u čakovečkom „Hotel Parku“, u četvrtak 21. veljače 2019. godine. Susret je završen svetom misom u zajedništvu sa župljanima župe svetog Nikole biskupa.

Krunoslav Šardi