Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Duhovni susret u udruzi slijepih Međimurske županije

ČAKOVEC, 4. 12. 2019.
​U srijedu, 4. prosinca 2019. godine u Udruzi slijepih Međimurske županije održan je tradicionalni adventski susret sa svećenikom. Ove je godine gostovao mladomisnik, vlč. Rafael Mikec, župni vikar u Župi svetog Nikole u Varaždinu, zajedno s vlč. Leonardom Šardijem, povjerenikom za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije.

Govorilo se o došašću, vremenu priprave za Božić. Mladomisnik je istaknuo kako u crkvenoj godini imamo četiri jaka vremena. Došašće je početak crkvene godine nakon kojega slijedi božićno vrijeme, dok korizma prethodi uskrsnom vremenu i u tim četirima vremenima nastojimo duhovno jačati i malo više razmišljati kako biti bolji ljudi i bolji kršćani koji slijede svog Učitelja Isusa Krista koji se rodio, živio, umro i uskrsnuo radi nas ljudi. Također je istaknuo da postoje tri Kristova dolaska: prvi je rođenje u betlehemskoj štalici što slavimo na Božić, posljednji koji iščekujemo kao slavni dolazak i o kojem govorimo u euharistiji nakon pretvorbe kad svećenik izgovara „Tajna vjere“, a u sredini je svaki susret s ljudima koji nam je obogatio život nakon kojega možemo reći da smo susreli Isusa. Primjer kako se najbolje pripremiti i dostojanstveno proslaviti Božić bilo je Evanđelje po Mateju u kojem su tri mudraca došla pokloniti se Isusu, a putem su vidjeli zvijezdu koja im je pokazala put. Mladomisnik Mikec objasnio je kako je pogled u nebo put kojim čovjek spoznaje vrijednost duhovnoga u odnosu na materijalno. Pogledom gore prema nebu otkrivamo svjetlo, a pogled prema dolje ostavlja nas u sivilu i u svakodnevnoj tami, zato bi se svatko u vremenu priprave za Božić trebao zauzeti za drugoga, za ljude oko sebe koji trebaju pomoć i ohrabrenje. Također valja nastojati da svetoj misi, ispovijedi i svemu drugom tijekom adventskih dana pristupimo bez osjećaja krivnje ako što ne učinimo kako treba jer krivnja nas zarobljava, a kad imamo mir i sigurnost, bliže smo Bogu i tada dopuštamo da se Isus Krist na blagdan Božića rodi i u našim srcima.

Nakon razmatranja o došašću uslijedila su pitanja i komentari, a susret je završio svečanim domjenkom. Članovi Udruge slijepih dodatno su oplemenjeni i ispunjeni radošću, a to je i cilj došašća kako bismo Božić i božićne blagdane proslavili u miru, ljubavi i uz obilje Božjega blagoslova.

 
Danijel Kralj