NaslovnaDjelatnostiFotogalerijeVideoAudioOdjeciKontakt

Ciklus četiriju knjiga s propovijedima preč. Vjekoslava Gabuda

SRAČINEC, 26. 11. 2009. 

U Svećeničkoj godini objavom triju novih naslova zaključen je izdavački ciklus knjiga propovijedi preč. Vjekoslava Gabuda, svećenika Varaždinske biskupije i kanonika Zbornog kaptola Varaždinsko-čazmanskog, koji se na taj način aktivno uključio u obilježavanje godine posvećene svećenicima. Želio je svojoj subraći u svećeništvu pomoći u njihovom pastoralnom djelovanju, osobito u propovijedanju i naviještanju.

Preč. Vjekoslav Gabud aktivno je djelovao kao župnik 35 godina u župi Sračinec, nakon čega već godinama živeći na području te župe rado pomaže svome nasljedniku vlč. Siniši Dudašeku. U svojem aktivnom svećeničkom službovanju napisao je više tisuća propovijedi koje je zapisivao u svoje bilježnice. Na zamolbu i poticaj župnika Dudašeka napravio je izbor propovijedi za objavu u knjigama propovijedi za godine A, B i C te za knjigu propovijedi za razne prigode i proštenja.

Prva knjiga "Ovako sam propovijedao" za godinu A objavljena je 2008. godine. Ove godine objavljene su knjige "Ovako sam propovijedao godina B, Ovako sam propovijedao u prigodama i proštenjima" i "Ovako sam propovijedao godina C".

Propovijedi su protkane njegovim osobnim svjedočenjem vjere i razumnom praktičnošću, te su time autentične i od velike koristi svećenicima za pripremanje njihovih homilija. Želja je preč. Gabuda da se objavi još jedna knjiga s primjerima i pričama za propovijedi koje skuplja još od studentskih dana.

Knjige su tiskane u nakladničkoj kući "Tonimir" iz Varaždinskih Toplica, a mogu se nabaviti u župnom uredu u Sračincu ili u tiskari "Tonimir".