NaslovnaDjelatnostiFotogalerijeVideoAudioOdjeciKontakt

Časni sluga Božji Egidije Bulešić

"Časni sluga Božji Egidije Bulešić - apostol mladih - svjetovni franjevac", autora fra Ivana Damiša, naziv je knjižice koju je izdala biblioteka "Brat Franjo" Nacionalnog vijeća Franjevačkog svjetovnog reda u Zagrebu, u prigodi 800. obljetnice franjevačke karizme.

Knjižica na 40-tak stranica pobliže predstavlja život tog uzornog katoličkog mladića i njegove poruke, koje su osobito upućene mladima, te Egidijevu preranu smrt u samo 24. godini života.

Po rođenju 24. kolovoza 1905. godine, Egidije je kršten u pulskoj katedrali. Kao dječak obolio je od upale pluća, a kasnije i od španjolske gripe, što je ostavilo traga na njegovu zdravlju. Već kao 15-godišnjak ušao je u Treći red sv. Franje uzevši redovničko ime Ludovik (Ljudevit). U Rimu je na 50. obljetnici Katoličke akcije 1921. godine predstavljao mlade Istre. Bio je uzoran i skladan katolički mladić, upisao se u Apostolat molitve, Klub sv. Franje, Katoličku akciju i Karitativno društvo sv. Vinka Paulskog, a duhovni uzori bili su mu sv. Franjo Asiški i sv. Terezija od Djeteta Isusa. Bio je svjestan da s djecom i mladima treba stalno raditi pa je u niz katoličkih udruga uključio mlade kojima je rado pomagao i bio prijatelj. Osobito se radovao i molio za svoja dva brata bogoslova. Godinu dana prije smrti ponovno je teško obolio od upale pluća od koje je i preminuo 25. travnja 1929. godine na glasu svetosti. Pokopan je po želji u franjevačkom odijelu. Ubrzo se o njemu sve više govorilo i pisalo tražeći da ga se proglasi svetim. Postupak za beatifikaciju započeo je 1973. godine, a Egidije je 1977. godine dobio naslov Sluga Božji.

U uvodnom dijelu knjižica upoznaje s Egidijevim podrijetlom i rođenjem, te životom u izbjeglištvu s obitelji u Segedinu i Grazu. Zatim predstavlja Egidijev život kao radnika u Puli i Monfalconeu, te na službi vojnog roka u mornarici, gdje je Egidije bio pravi apostol. Osim što je djelovao među mornarima, Egidije je s broda pisao i pisma u kojima na prvom mjestu ističe čistoću. U posljednjem dijelu knjižice autor prikazuje posljednje dane Egidijeva života prenošenjem redaka iz knjige Marijana Jelenića "Život za druge".

Autor knjižice fra Ivan Damiš, rodom iz Mačkovca kod Čakovca, trenutno je na službi u Franjevačkom samostanu u Varaždinu. Objavio je niz znanstvenih i publicističkih radova te sudjelovao na nekoliko znanstvenih skupova govoreći o istaknutim imenima iz crkvenog života. Njegova najnovija knjižica želi pridonijeti promicanju pobožnosti prema sluzi Božjem Egidiju Bulešiću sa željom njegove beatifikacije.

Jasminka Bakoš-Kocijan