Od:
Do:

Proslavljeni sveti Kuzma i Damjan zaštitnici Župe u Kuzmincu

Proslavljeni sveti Kuzma i Damjan zaštitnici Župe u KuzmincuKUZMINEC, 26. 9. 2021.

Blagdan sv. Kuzme i Damjana mučenika, nebeskih zaštitnika župe Kuzminec u Ludbreškom dekanatu Varaždinske biskupije, svečano je proslavljen u nedjelju 26. rujna. Brojni vjernici i hodočasnici okupili su se već u ranim jutarnjim satima u župnoj crkvi sv. Kuzme i Damjana na čašćenju njihovih moći.

Svečano misno slavlje predslavio je mons. Josip Mrzljak, varaždinski umirovljeni biskup, a suslavili su mons. Juraj Batelja postulator kauze za proglašenje svetim blaženog Alojzija Stepinca, mons. Josip Đurkan, rektor Svetišta Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu, vlč. Tomislav Antekolović, župnik u miru te vlč. Igor Radašić, domaći župnik.

Nakon pozdrava vlč. Radišića okupljenima se obratio mons. Batelja čestitavši Župi i svim okupljenima svetkovinu njihovih zaštitnika svetih Kuzme i Damjana, ali i pohvalio izradu samog novog oltara koji je središte i srce ove crkve, na kojem se događa ono što je najvrijednije -žrtvovanje samoga Gospodina Isusa Krista za nas i otkupljenje cijeloga svijeta.

Mons. Batelja iskazao je ponos i radost što će u novi oltar biti ugrađene moći blaženog Alojzija Stepinca, neustrašivog svjedoka vjere. Poručio je i kako častimo moći svetih Kuzme i Damjana i moći blaženog Alojzija Stepinca kao nositelje one veličine duha kroz koji su se oni raspoložili da ih Isus suobliči sebi. To znači da ne častimo ljudske kosti, nego duh onih koji su ih nosili, a kroz slavljenje svetih, u nama mora rasti Kristov lik i slika Kristova koji nam svakodnevno dolazi u susret.

U svojoj propovijedi biskup Mrzljak je približio slavljenje nedjelje prvih kršćana, kao najstarijeg kršćanskog blagdana i središta njihovog okupljanja, kada su se prisjećali Isusovog boravka među njima i riječi kojima ih je pučavao. Ali najvažnije je bilo njihovo svjedočenje živoga Isusa Krista koji nije mrtav i nije samo prošlost, već i dalje ostaje stvarnost. Jer su i oni tada, kao i mi danas, znali da su se ispunile njegove riječi: "Ja sam s vama u sve dane – do svršetka svijeta." I mi u današnje vrijeme znamo da su to žive riječi oko kojih su se oni okupljali, razmišljali i promišljali kako živjeti u onome vremenu u kojemu su živjeli, a također i mi danas činimo isto: živimo "žive" Isusove riječi. Obnavljanjem svega onoga što nam je Isus zapovjedio kada je rekao: "Ovo je moje tijelo, ovo je moja krv" i "tu sam ja s vama", mi živimo živoga Krista.

Biskup je povezao i živote drevnih mučenika svetih Kuzme i Damjana, koji su u svoje vrijeme slušali Isusove riječi i u njima prepoznali sebe i što je njima činiti u pomaganju ljudi kroz svoj poziv kao liječnika. Ovi sveci su položili život ne odričući se Krista i njegovog učenja i time izabrali teži, ali sigurni put u kojem se gubi ovozemaljski život, za koji mislimo da je najvrednije što imamo; a na koncu on to nije, već je najvrednije sačuvati dušu za život vječni.
Na kraju je mons. Mrzljak pozvao vjernike da žive nasljedujući Krista i ponesu pred lice Boga ona djela koja će ih pratiti u život vječni.

Misi proslave župnog blagdana već tradicionalno nazočili su članovi Hrvatskog katoličkog liječničkog društva, Podružnice HKLD-a "Branimir Richter" Zagreb, predvođeni primariusom Ivanom Barišićem dopredsjednikom, Marijanom Vrsalović članicom Upravnog odbora i Andreom Koščec tajnicom Podružnice te predstavnicom Sekcije farmaceuta HKLD-a.

U završnom obraćanju župnik Igor Radašić zahvalio se svim prisutnima, a posebnu zahvalu uputio je dugogodišnjoj zvonarki i sakristanki gđi. Zlatici Tolvajčić, te joj uručio prigodni dar župljana.

Na kraju mise uslijedio je ophod oko oltara svetih Kuzme i Damjana uz marijansku pjesmu "Rajska Djevo, kraljice Hrvata".

Dražen Galenić



Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika