Od:
Do:

Tradicionalna duhovska osmina i duhovsko bdjenje uoči svetkovine Duhova u Varaždinu

Tradicionalna duhovska osmina i duhovsko bdjenje uoči svetkovine Duhova  u VaraždinuVARAŽDIN, 17. - 22. 5. 2021.
Duhovsku osminu uoči svetkovine Duhova te Duhovsko bdjenje i ove godine priprema Ured za pastoral mladih Varaždinske biskupije.

"Prva četiri dana rezervirana su za duhovsku duhovnu obnovu za mlade kroz koju će nas gostujući svećenici vratiti temeljima prve Crkve koji od samih početaka prožimlju i nose rad i djelovanje i našeg Ureda za pastoral mladih, a u godini u kojoj s radošću iščekujemo i blagoslov i otvorenje novoizgrađenog pastoralnog centra za mlade naše biskupije. Svaki dan gostovati će drugi svećenik sa svojim slavljeničkim timom. Susret će se sastojati od slavlja svete mise s prigodnom katehezom i klanjanjem. Duhovska duhovna obnova održavati će se u varaždinskoj katedrali s početkom u 19 sati. Za vrijeme obnove moći će se pristupiti i sakramentu sv. ispovjedi." poručuju iz Ureda za pastoral mladih.

Tako će u ponedjeljak 17. svibnja duhovnu obnovu predvoditi fra Stjepan Brčina, franjevac koncentualac sa Župe sv. Duha u Zagrebu, a tema će biti Molitva.

Drugog dana, 18. svibnja, tema je Zajedništvo, a duhovnu obnovu predvodit će vlč. Zoran Grgić, povjerenik za pastoral mladih Bjelovarsko-križevačke biskupije​

Trećeg dana, u srijedu 19. svibnja vlč. Josip Pende, povjerenik za pastoral mladih Riječke nadbiskupije predvodit će duhovnu obnovu na temu Biblija dok će posljednjeg dana duhovne obnove, u četvrtak 20. svibnja gostovati don Mihovil Kurkut, salezijanac i ravnatelj nakladničke kuće Salesiana. Tema će biti Euharistija.

Tradicionalni koncert "Kod Grgura" i ove će godine biti dio duhovne priprave za svetkovinu Duhova - u petak 21. svibnja s početkom u 20 sati.

Bit će to humanitarni koncert vlč. Tihomira Koseca i suradnika povodom izavanja novog nosača zvuka "U Sveti čas".
Na koncertu će se moći nabaviti i nosača zvuka po minimalnoj cijeni od 80 kuna, a sav novac prikupljen od prodaje ovog nosača zvuka ići će u humanitarne svrhe za potrebe „Obitelji 5+“ (obitelji s petero i više djece Sisačke biskupije) pogođene nedavnim potresima o kojima skrbi Zaklada za obitelji Sisačke biskupije „Kardinal Franjo Kuharić“ i Ured za pastoral braka i obitelji.

Vrhunac Duhovske osmine je samo Duhovsko bdjenje u subotu 22. svibnja, također u Varaždinu (varaždinska katedrala) od 20 sati.
 
Uobičajeno kao i svake godine bdjenje je zamišljeno na način da svaki sudionik sam kreira svoje vrijeme (od 20:00 – 22:15 sati) na tri odvojena mjesta u sklopu biskupijskog ordinarijata i same katedrale gdje će se odvijati čitanje Božje riječi, molitva Gospine krunice te klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu. Vrijeme boravka u pojedinom prostoru je proizvoljno do zajedničkog euharistijskog slavlja u katedrali s početkom u 22.15 sati. Za vrijeme bdjenja biti će moguće pristupiti sv. ispovijedi.

Sadržaji i aktivnosti Duhovske osmine i Duhovskog bdjenja održati će se prema preporukama i uz pridržavanje svih epidemioloških mjera koje je propisao civilni stožer.