Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Krist kralj vlada, Krist pobjeđuje, Krist Kralj vječno kraljuje!

VARAŽDIN, 20. 11. 2018.
U utorak, 20. 11. 2018. godine, korisnici udruge „Kokotiček” razgovarali su o posljednjoj nedjelji crkvene godine te o slavlju svetkovine Krista Kralja.

Na samom početku susreta, vjeroučiteljica Ivana Peček uvela je sve prisutne u molitvu za sve stradale i poginule vukovarske žrtve. Na taj način, odana je čast svima onima koji su žrtvovali svoje živote za sve nas. Nakon molitve i pjesme, Kokotičeki su pažljivo slušali priču o neobičnom kralju koji nije rođen u dvorcu, koji nema nijednog slugu uz sebe, koji ne nosi krunu. Iako se u samoj priči nije spominjalo Isusovo ime, Kokotičeki su brzo shvatili da je riječ o Isusu Kristu. Uz razgovor smo zaključili da je Kristov dvorac ljudsko srce u kojem on prebiva. Također, Isus je uvijek bio jednostavan i pristupačan svakome čovjeku, osobito onome u potrebi, što se za neke druge kraljeve ne može reći. Iako jedino Isus zaslužuje krunu od zlata, on je bio okrunjen bolnom trnovom krunom te je ubijen na drvu križa. Ali, nakon smrti, Isus je uskrsnuo i na taj način pokazao da je on doista jedini vladar svega vidljivoga i nevidljivoga te jedino pred njim trebamo prignuti svoja koljena.

Kokotičeki su bili upitani kakvi bi oni bili kraljevi? Svaki od njih pomagao bi drugome čovjeku i rješavali bi probleme poput siromaštva. Govor je to iskrenog dječjeg promišljanja u čijem srcu sigurno stanuje Krist. Teoretski dio govora o Kristu Kralju završili smo pjesmom „On je vladar svih vladara” koju su Kokotičeki s radošću otpjevali.

U nastavku druženja priključili su se učenici II. Osnovne škole iz Varaždina sa svojim vjeroučiteljem Kristijanom Hercegom. Uz razgovor i druženje, zajedno su obojali slike Krista Kralja te podijelili radost zajedništva.

Leonardo Šardi