Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Udruga slijepih Međimurske županije hodočastila u Mariju Bistricu

MARIJA BISTRICA, 5. 9. 2019.
U četvrtak, 5. rujna 2019. godine članovi Udruge slijepih Međimurske županije hodočastili su u Mariju Bistricu. Provedbom ove aktivnosti promiče se integracija slijepih osoba u društvo, pozitivno se utječe na njihovo zdravlje te im se povećava mobilnost i mogućnost uključivanja u aktivniji i kvalitetniji život. Hodočašće je jedna od aktivnosti projekta „Zajedno za bolje društvo“ koji financiraju gradovi i općine Međimurske županije. Sa članovima Udruge na hodočasničkom putu bio je i vlč. Leonardo Šardi, povjerenik za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije, koji je obogatio duhovni susret pripremajući i duhovno vodeći sve putnike koji su hodočastili u poznato hrvatsko nacionalno svetište.

Veselo je bilo već u autobusu uz pjevanje marijanskih pjesama i molitvu krunice svjetla i razmišljanja o Blaženoj Djevici Mariji koja nas poziva da s radošću slijedimo Gospodina. Dolaskom u Mariju Bistricu krenuli smo na križni put koji je vlč. Šardi također predvodio. Razmatrajući postaje Kristova puta, otkrili smo kako svatko na križnom putu ima svoju ulogu. Netko je u ulozi Šimuna Cirenca, netko u ulozi Veronike, a ima i promatrača okupljenih u molitvi, a svi smo uz Isusa s istim ciljem - da osjetimo kako je Bog dobar i milostiv kao i Bogorodica Marija koja neće nikoga napustiti, a isto tako spoznajemo da nakon pada dolazi dizanje i nakon tame smrti svjetlo uskrsnuća i vječnog života. Nakon križnog puta bila je prilika za svetu ispovijed, a zatim je slijedila misa koju je predslavio preč. Domagoj Matošević, rektor Svetišta Majke Božje Bistričke, uz suslavlje vlč. Leonarda Šardija koji je pročitao Božju riječ. Misnom su slavlju uz članove Udruge slijepih Međimurske županije nazočili i hodočasnici Doma za starije i nemoćne osobe iz Varaždina. U svojoj homiliji preč. Matošević govorio je o Šimunu Petru koji je, u Evanđelju po Luki, poslušao Isusa bacivši mreže za ribolov i tada je s ostalim ribarima osjetio kako je Gospodin uz njega pošto su ulovili mnogo riba, toliko da su im se mreže razdirale. Predvoditelj euharistijskog slavlja istaknuo je da ne treba strahovati kad nas Bog poziva, već taj poziv valja prihvatiti, uostalom, i sam Isus rekao je Petru da se ne boji, koliko god bio griješan i ponekad posumnjao u svom životu. Bez Gospodina na svom moru nećemo postići ništa kao što ni ribari prethodno nisu ništa ulovili, a kad dopustimo Bogu da nas vodi, osjetimo mnoga čuda poput Šimuna Petra koji je shvatio kako je ribolov drugačiji kad mu je pristupio dopustivši da ga Gospodin usmjeri. Na kraju mise pjesnik Danijel Kralj, član Udruge slijepih Međimurske županije, pročitao je svoju pjesmu „Molitva nebeskoj majci“.

Hodočašće je svima bilo putokaz kako što hrabrije slijediti Gospodina i zahvala Majci Božjoj na svemu dobrom što imamo. Svetište Majke Božje Bistričke napustili smo radosni zbog lijepih trenutaka, a vlč. Šardi blagoslovio je sve putnike i nabožne predmete i najavio nove duhovne aktivnosti koje slijede. Susret je nastavljen svečanim ručkom i druženjem u čakovečkom restoranu „Braco”, a članovi Udruge zahvalili su Udruzi slijepih i vlč. Šardiju na svemu, osobito na lijepim riječima i vođenju duhovnog susreta čime je uljepšao dan i obogatio život svim hodočasnicima. Hodočašće u Mariju Bistricu svima će ostati u lijepom i nezaboravnom sjećanju.
 

MOLITVA NEBESKOJ MAJCI
 
Majko nebeska, moli za nas,
za svakoga tko od boli pati
da pronađe utjehu, nadu i spas
i da se na pravi put vrati.
 
Zaštitnice vjernika, pomozi svima
koji su izgubili vjeru,
nek osjete svi da Bog svoj put ima
kojim brodimo u pravom smjeru.
 
Kraljice mira, slušaj naš glas
i molitve puka svoga
da jednom, kad dođe naš zadnji čas,
stignemo u Kraljevstvo Boga.
 
Majko Kristova, narod svoj brani
od svega što dobro nije
i vodi nas Isusu što nas hrani
dobrotom koja sva srca grije.

Danijel Kralj