Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

U Varaždinu prikazana predstava "Niti čujem, niti vidim"

VARAŽDIN, 18. 12. 2018.
U utorak, 18. 12. 2018. godine, u dvorani Božjeg naroda u sklopu Kapucinskog samostana u Varaždinu, prikazana je predstava „Niti čujem, niti vidim”. Predstavu su izveli mladi Župe svetog Mihaela arkanđela u Sračincu, a u sklopu kulturne, edukativne i zabavne manifestacije koju tradicionalno, uoči Božića, priprema Udruga gluhoslijepih osoba u Varaždinu. Ove godine, Udruga gluhoslijepih osoba Varaždinske županije povezala se s Pastoralom osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije te Zajednicom mladih iz Sračinca koji su, pod vodstvom vlč. Leonarda Šardija, ovu predstavu uvježbali te ju izveli po drugi put za širu javnost. Naime, ova predstava doživjela je premijeru u mjesecu lipnju u župi Sračinec.

Predstava „Niti čujem, niti vidim” progovara o teškoćama s kojima se suočavaju slijepe, gluhe i gluhoslijepe osobe. Sve počinje s razgovorom dvoje doktora i dvoje pacijenata gdje jedan ima problema s vidom, a drugi sa sluhom. U nastavku predstave, pobliže se približavaju problemi i izazovi s kojima se suočavaju slijepe osobe te se pokušava dočarati koliku važnost ima sluh u njihovu životu. Zatim se u predstavu uvodi novi lik, a to je Vid koji je gluhoslijepa osoba. Predstava temeljena na filmu „Čudotvorka”, koji progovara o životu poznate gluhoslijepe osobe Helen Adams Keller, prikazala je neke trenutke iz njezina života poput učenja kako jesti te kako shvatiti da se riječi odnose na stvari. Također, u samoj predstavi mogu se čuti i riječi same Helen Keller koje nam je ostavila u baštinu. Cijeli prikaz oplemenjen je i s nekoliko biblijskih tekstova: tekstom Matejeva Evanđelja (Mt 13, 14-18), prispodobom o slijepcu Bartimeju (Mk 10, 46-52) te prikazom pranja nogu s Posljednje večere. Pri kraju predstave, mladi tematiziraju „suvremenu gluhosljepoću”, a to je gluhosljepoća srca te sve pozivaju da otvore svoje oči i uši za bližnjega oko sebe.

Predstava se prevodila na hrvatski znakovni jezik te su u njoj mogle jednakopravno sudjelovati gluhe, gluhoslijepe i čujuće osobe, a valja napomenuti da su i sami mladi glumci neke dijelove predstave sami znakovali.

Na kraju predstave, ispred Udruge gluhoslijepih osoba Varaždinske županije, obratila se Jelena Čondor koja je okupljeno mnoštvo upoznala s radom Udruge te sve pozvala na volontiranje i na organiziranje ovakvih sličnih događaja tijekom cijele godine. Za članove Udruge gluhoslijepih osoba Varaždinske županije, upriličeno je prigodno druženje u prostorijama Svećeničkog doma.

Jelena Čondor
Leonardo Šardi
fotografije: Dario Poje