Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

S Marijom do Isusa

VARAŽDIN, 13. 7. 2020.

Najnoviji u ciklusu susreta pod nazivom „Ljeto s Isusom” održan je u ponedjeljak 13. srpnja, na blagdan Majke Božje Bistričke, u dvorištu Caritasa Varaždinske biskupije. Okupilo se tridesetak sudionika: osoba s invaliditetom, članova njihovih obitelji, volontera i suradnika Povjerenstva za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji.

Tematski usmjereni na Mariju, Isusovu i našu majku, promišljali smo njezine kušnje, prepoznali ih u današnjem svijetu i poistovjetili se s njima uočavajući ih u našem životnom hodu. Svevremenost ljudskih kriza razmatrali smo kroz Marijina iskustva poput susreta s anđelom Gabrijelom, prihvaćanja Božjeg poziva na suradnju putem nošenja s posljedicama zatrudnjenja izvan braka, rađanja djeteta u lošim materijalnim uvjetima, u štali, na postelji od slame, u oskudici svega nužnog za brigu o djetetu, progonstva s malim djetetom u stranoj zemlji, promatranja patnje vlastitog djeteta sa smrtnom posljedicom i primanja mrtvog sina u naručje.

Svatko od nas u nekoj etapi životnog puta postaje Marijina preslika, a trpljenjem ujedno i sudionikom u Kristovoj patnji. Istodobno, strpljivo i utišano osluškujući svoju nutrinu moguće je osvijestiti kako i nama pristupa Bog obasjavajući nas svojom svjetlošću s neba i ispunjavajući nas spoznajom da će sve izaći na dobro predamo li Mu se s povjerenjem. Upravo kao što je Marija učinila odgovarajući anđelu Gabrijelu na Božju poruku.

Kao opipljivi rezultat susreta prožetog pjesmom, smijehom, radošću, mogućnošću da se svakog čuje, nastala je knjiga, leporello-slikovnica pod naslovom „Marija”. Zajednički su je stvorili sudionici susreta tehnikom akvarela i tempere ilustrirajući događaje iz Marijina života i redajući ih kronološki.

Slaveći zajedno svetu misu kao krunu susreta, Isus se uprisutnio među nama otajstvom kruha i vina, znajući kako je uistinu s nama već od časa kad smo se stali sabirati u Njegovo ime. Upravo kao što je iskazala jedna sudionica, na ovim susretima uistinu se osjeća Njegovu prisutnost, ohrabrenje i snagu u svome životu. Kristalno svjedočanstvo Njegovih riječi kako je i On tamo gdje su dvojica ili trojica sabrana u Njegovo ime. A tek toliko mnoštvo! Prilikom euharistijskog slavlja čuli smo autorski rad sudionice Karoline Perec, pjesmu posveću Majci Božjoj Bistričkoj. Sudionici su također pripremili i molitve vjernika, ispisane i izgovorene ravno iz srca.

Susret su vodili vlč. Leonardo Šardi, biskupijski povjerenik za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji te Renata Treska, članica Povjerenstva.
 
Renata Treska