Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Predstava "Niti čujem, niti vidim" o izazovima slijepih i gluhoslijepih osoba

ČAKOVEC, 12. 10. 2019.
U Katoličkom domu čakovečke župe svetog Nikole biskupa, u subotu 12. listopada 2019. godine, izvedena je predstava „Niti čujem, niti vidim“, u organizaciji Povjerenstva za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije te zajednice mladih Župe svetog Mihaela arkanđela iz Sračinca.

Predstava gledateljima na zanimljiv i edukativan način približava život i svijet slijepih, gluhih i gluhoslijepih osoba te njihovo suočavanje sa izazovima koje donosi svakodnevica, a temeljena je na životu gluhoslijepe američke književnice Helen Adams Keller. Predstava počinje dolaskom dvaju pacijenata od kojih jedan ima problema s vidom, a drugi sa sluhom. Svaki od njih treba se suočiti sa sljepoćom, odnosno gluhoćom koja se počela razvijati zbog oštećenja očnih, odnosno slušnih živaca. Nakon uvodne scene, gledateljicama se približava svijet slijepih osoba, a kasnije u priču ulazi osoba imenom Vid koja u sebi nosi dvostruko oštećenje: gluhosljepoću. Kroz priču saznajemo kako gluhoslijepe osobe imaju teškoća u vršenju svakodnevnih situacija te im je potrebna podrška i pomoć ako žele komunicirati sa svijetom. Poruka predstave, uz poticaj da pripazimo na svoj odnos u odnosu na osobe s invaliditetom, progovara i o problemu duhovne gluhosljepoće koja se očituje u mržnji, ratovima i ostalim zlim postupcima koje čini čovjek. Predstava je bila isprepletena biblijskim citatima, ali i mislima koje je za svog života zabilježila Helen Keller. Pred sami kraj predstave i gledatelji su bili aktivno uključeni u predstavu jer su ih glumci, spustivši se među njih, poučavali znakovnom jeziku.

Nakon predstave gledateljima su se predstavili jedna slijepa i jedna gluhoslijepa osoba. Gospodin Danijel Kralj, iz Župe svetog Jurja na Bregu, slijepa je osoba koja se bavi pjesništvom. Uz to, on je završio studij književnosti. Do sada je izdao četiri zbirke pjesama u kojima prevladava vjerska tematika jer su Danijelu vjera i Crkva iznimno važni u životu. Vrlo je aktivan u životu svoje župne zajednice gdje sudjeluje čitanjem Božje riječi na nedjeljnim euharistijskim slavljima. Ovom prigodom publici je pročitao svoje dvije pjesme napisane na Braillovom pismu. Potom se predstavila gospođa Karolina Perec, gluhoslijepa osoba iz Župe sv. Fabijana i Sebastijana u Varaždinu. Ona je ispričala svoju životnu priču: rođena je bez ikakvih oštećenja, a s osam godina, nakon operacije tumora na mozgu, izgubila je vid. Kasnije je postepeno gubila i sluh, a u ovome trenutku čuje nešto malo uz pomoć slušnog aparata. U početku joj je, uz obitelj, pomoć bio pas vodič, a sada ima osobnu asistenticu. Karolina se danas bavi izradom raznih prigodnih ukrasa, većinom od vune, čime se publici i predstavila nakon programa.

Među publikom su bili i predstavnici Udruge slijepih Međimurske županije, kao i Udruge gluhih i nagluhih Međimurske županije, koji su aktivno mogli pratiti predstavu koju je vlč. Leonardo Šardi prevodio na hrvatski znakovni jezik.

Također, toga istoga dana, u ranim poslijepodnevnim satima, zajednica mladih Župe svetog Mihaela arkanđela izvela je istu predstavu i u Domu socijalne skrbi za starije i nemoćne osobe u Varaždinu - dom Lekić - na radost korisnika Doma.
 
Krunoslav Šardi