Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Korizma

VARAŽDIN, 3. 3. 2022.
            Samo dan nakon liturgijskog početka korizme, točnije u četvrtak, 3. ožujka 2022. godine, svoj korizmeni hod započelo je i dvadesetak članova „virtualne obitelji“, koju na redovitim susretima okuplja Povjerenstvo za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije. U vrijeme korizme sudionike je uvela članica spomenutog Povjerenstva, gospođa Renata Treska.
            Uz svakodnevne hobije kojima sudionici ispunjavaju svoje vrijeme, u središtu pozornosti uvodnog dijela susreta ovoga puta bila je fašnička zabava u organizaciji Društva distrofičara i ostalih tjelesnih invalida grada Varaždina, a na kojoj je bila nekolicina naših prijatelja. Kao uvod u korizmeno vrijeme čuli smo i nekoliko prigodnih stihova naše prijateljice Karoline.
            U ovome tjednu Pepelnicom ili Čistom srijedom, započeli smo svoj korizmeni hod. Što je zapravo Pepelnica, odnosno korizma i na što nas poziva ovo posebno vrijeme liturgijske godine? Korizmeno vrijeme liturgijske godine za nas kršćane, posebno je milosno vrijeme koje čovjeka potiče da se više posveti samome sebi te svome duhovnom rastu. To je razdoblje koje traje četrdeset dana i poziva nas na post, molitvu te činjenje djela ljubavi prema bližnjemu. Korizmeno vrijeme započinje Pepelnicom ili Čistom srijedom. Simbolika toga dana jest pepeljenje, koje nas podsjeća da smo iz praha nastali i da ćemo se jednoga dana u taj isti prah vratiti. Ovo milosno vrijeme poziva nas i da se obratimo te opet povjerujemo evanđelju. Ujedno, obred pepeljenja znak je duboke žalosti i ulaska u pokoru, zbog ranije počinjenih djela, odnosno grijeha. Inače obred pepeljenja, vrši se paljenjem maslinovih grančica od prošlogodišnje Cvjetnice. Vrijeme korizme u narodu nazivamo i četrdesetnicom. Naime, brojka četrdeset ima značajno mjesto u liturgiji. Ona označava vrijeme koje je izraelski narod proveo u izbjeglištvu, ali i broj dana koje je Isus proveo u pustinji.
            Korizmeno vrijeme obilježava post, pokornička odjeća te ozbiljnost. Ovo vrijeme možemo promatrati i kao milosno vrijeme koje nam je dano da nas očisti, odnosno pripravi za radosni događaj Kristova uskrsnuća. Kako će se pak za taj radosni događaj u ovome vremenu pripremiti sami sudionici susreta? U svojim odgovorima ponajviše su isticali da će se truditi više posvetiti osobnoj molitvi, redovitije prisustvovati svetim misama, zatim da će se u ovome vremenu više potruditi raditi na osobnom rastu kroz svakodnevno čitanje Svetoga pisma ili pak sudjelovanja u pobožnosti križnoga puta. Također istaknuli su da će se truditi više vremena posvetiti osobama koje su u nekoj potrebi.
            U vremenu korizme uz pobožnost križnoga puta, u kojoj se opisuju posljednji trenuci Isusova života, poseban je naglasak stavljen i na sakrament pomirenja, odnosno ispovijedi. Ovo razdoblje liturgijske godine obilježava ljubičasta boja, baš kao i u vrijeme došašća. Također ovdje je istaknuto da nas ta dva snažna vremena liturgijske godine, pripremaju za najljepše i najradosnije blagdane, a to su Božić i Uskrs. U hrvatskom narodu kroz ovo liturgijsko vrijeme, poznate su i brojne korizmene pjesme poput „Stala plačuć“, „Milosti je čas“ i „Ja se kajem“, a koje smo ovom prilikom poslušali na samome susretu.
            Na kraju recimo da se naši katehetski online susreti osoba s invaliditetom te njihovih prijatelja nastavljaju i dalje te da je termin idućega zakazan već za tjedan dana - odnosno u četvrtak, 10. ožujka u redovitom terminu.
 
Krunoslav Šardi


Slika