Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Korizma - vrijeme obraćenja i ljubavi

KOPRIVNICA, 24. 3. 2019.
U nedjelju, 24. ožujka 2019. godine, u župi svetog Antuna Padovanskog u Koprivnici održan je susret zajednice „Vjera i svjetlo”. Na ovom korizmenom susretu okupilo se 20-ak članova Zajednice koji su razmišljali o važnosti korizmenog vremena.

Susret je započeo molitvom i pjesmom te kratkim izvještajem o onome što se proteklih mjesec dana događalo u životima članova Zajednice. Moglo se čuti mnoštvo pozitivnih stvari, a osobito nas je razveselio dolazak proljeća. U nastavku susreta, članovi Zajednice su promišljali o korizmi. Korizmeno vrijeme koje traje 40 dana podsjetilo nas je na Isusovih 40 dana u pustinji, ali i na 40 godina putovanja izraelskog naroda kroz pustinju nakon izbavljenja iz egipatskog ropstva. Broj 40 ima svoju simboliku, a ona se očituje u mogućnosti promjene naših života. Osobito je važno da u korizmenom vremenu odbacimo grijeh, a na taj način postajemo spremniji da nas naše ljudske slabosti ne ograničavaju ni u ostatku crkvene godine.

Kao pripremu za pobožnost križnoga puta, koju je ove nedjelje predvodila Zajednica u zajedništvu s ostalim župljanima, pogledali smo kratki film o Isusovoj posljednjoj večeri te smo u njoj primijetili dva važna trenutka. Prvi trenutak je kada Isus pere svojim učenicima noge. To je poziv svima nama da jedni drugima budemo poslužitelji. I taj primjer nam prvi daje Gospodin. Drugi trenutak je ustanovljenje Euharistije te smo zaključili kako je slavlje svete mise bila posljednja želja našega Gospodina, a da to nije neka ljudska tvorevina. Upravo ova dva trenutka podsjećaju na Isusovu zapovijed ljubavi: ljubav prema čovjeku i ljubav prema Bogu koje smo dužni svakodnevno vršiti.

Uz pomoć jednog drugog filmića, prošli smo postaje križnoga puta, a svaki član izvukao je jedan križ na kojemu je bilo ispisano ime nekog člana Zajednice te smo se obvezali da ćemo za tu osobu moliti do našeg sljedećeg susreta.

Nakon pobožnosti križnoga puta i slavlja svete mise uslijedio je „agape” čitave Zajednice.
 
Leonardo Šardi