Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Isus je put k praštanju

ČAKOVEC, 19. 01. 2020.
U nedjelju, 19. siječnja 2020. godine, održan je susret zajednice „Vjere i svjetla” u Čakovcu. Na susretu se okupilo tridesetak članova Zajednice koji su zajedno promišljali o temi mjeseca, a ona je nosila naziv „Isus je put k praštanju.”

U temu mjeseca okupljene je uveo Ante Buterin promišljajući o opraštanju preko zaziva Očenaša: „Otpusti nam duge naše kako i mi otpuštamo dužnicima našim.” U tim riječima, po kojima nas je Isus naučio kako se obraćati nebeskome Ocu, krije se i temelj opraštanja: kako Bog nama oprašta grijehe, tako smo i mi dužni oprostiti grijehe svojim bližnjima.

Od posljednjeg susreta Zajednice prošlo je mjesec dana te su članovi Zajednice podijelili međusobno i sretne i tužne trenutke koje je donijelo proteklo razdoblje. Pošto smo u zajednici „Vjere i svjetla” okupljeni kao obitelj, upravo je važno znati podijeliti svaku situaciju sa članovima jer tako postajemo potpora jedni drugima.

Kroz biblijski tekst Mt 18, 21 - 19, 1, koji govori o okrutnom dužniku kojemu je kralj oprostio dug od 10 000 talenata, a on nije imao srca oprostiti dug od 100 talenata, okupljeni su promišljali o tome kako oni opraštaju drugima. Najprije je pročitan evanđeoski tekst, a potom su neki članovi Zajednice oživjeli pročitano. Uslijedila je kratka rasprava koja je pomogla svima da lakše shvatimo o čemu je tekst Evanđelja govorio. Kralj koji otpušta veliki dug jest Bog koji i nama oprašta svaki naš grijeh. No, od nas traži da učimo od Njega te da činimo isto ono što i On čini. Kako Bog oprašta nama grijehe i mi smo dužni jedni drugima oprostiti grijehe. Kada opraštamo i kada nam je oprošteno uvijek osjetimo olakšanje i to olakšanje nam pomaže da budemo još bliže nebeskome Ocu.

Nakon rasprave, svaki od članova Zajednice, na komad srca, napisao je ime osobe koja je njima oprostila te su svoje srce stavili u veliko srce. Uz nekoliko pjesama, susret je završen molitvom, druženjem te slavljem svete mise u župnoj crkvi svetog Nikole biskupa u Čakovcu.
 
Leonardo Šardi