Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Hodočašće gluhih i gluhoslijepih osoba na Trški Vrh, u Krapinu i Macelj

KRAPINA, 8. 10. 2019.
U utorak, 8. listopada 2019. godine, u organizaciji Povjerenstva za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji, gluhe i gluhoslijepe osobe s područja Varaždinske biskupije hodočastile su na Trški Vrh, u Krapinu i Macelj. Zajedno s prevoditeljima i intervenorima, okupilo se četrdeset hodočasnika koji se redovito okupljaju i na mjesečnim euharistijskim slavljima svake prve nedjelje u mjesecu u varaždinskoj katedrali.

Prvo odredište hodočašća bilo je Svetište Majke Božje Jeruzalemske na Trškom Vrhu. U crkvi građenoj prije nešto više od 250 godina, ostao je sačuvan mali kip Majke Božje Jeruzalemske koji je u 17. stoljeću donesen s mjesta Isusova groba u Jeruzalemu. Kip, koji je čuvao i štitio ovaj kraj od zlokobne kuge, ugrađen u glavni oltar te se ovdje redovito slijevaju grupe hodočasnika. Hodočasnicima su zorno približene freske koje se nalaze u crkvi te su na taj način osobe oštećena sluha mogle zornije doživjeti svetost ovoga mjesta. Nakon zajedničke molitve za Gospin zagovor, uputili smo se u središte Krapine, odnosno u župnu crkvu svetog Nikole biskupa. U župnoj crkvi slavljena je sveta misa na hrvatskom znakovnom jeziku kojoj su se priključili članovi Društva osoba oštećena sluha iz Krapine te nekoliko župljana. Razmišljajući o liturgijskim čitanjima dana (Lk 10, 38-42) naglašena je važnost prijateljevanja s Isusom. Isus želi kod svake osobe biti gost, a to se događa svaki put kada se pričestimo. Slušajući Božju riječ uvijek ćemo moći izabrati ono jedno što je potrebno, a to je ljubiti Boga i čovjeka.

Po završetku euharistijskog slavlja, hodočasnici i članovi Društva osoba oštećena sluha nastavili su druženje u prostorijama župnog pastoralnog centra. Bila je ovo prilika da se izmijene iskustva, životne priče, ali i da se obnove poznanstva. Nakon kratke okrepe i mogućnosti razgledavanja grada, bili smo gosti u prostorijama Društva osoba oštećena sluha.

Hodočasnički put završili smo posjetom spomen-crkvi Muke Isusove u Macelju. Prisjetivši se nemilih događaja koji su se zbili krajem svibnja 1945. godine, pomolili smo se za sve nevine poginule, za naše branitelje, ali i domovinu Hrvatsku. Razgledavanjem zornog prikaza postaja križnoga puta ispred spomen-crkve, završili smo hodočasnički dan i uputili se prema Varaždinu.
 
Leonardo Šardi