Od:
Do:

Zaređen novi biskup Crkve u Hrvatskoj, mons. Ivica Petanjak

Zaređen novi biskup Crkve u Hrvatskoj, mons. Ivica PetanjakKRK, 22. 03. 2015.
Na 5. korizmenu nedjelju, 22. ožujka 2015., u krčkoj katedrali mons. dr. Ivica Petanjak zaređen je za krčkog biskupa. Glavni zareditelj bio je kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup i metropolit, a suzareditelji mons. Alessandro D’Errico, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj i mons. Valter Župan, dosadašnji krčki biskup i apostolski administrator Biskupije Krk.

Na euharistijskom su slavlju, koje je započelo u 11 sati, koncelebrirala čak 35-orica biskupa te oko 130 svećenika. Prostor katedrale, crkve sv. Kvirina i pripadajuće joj kripte nije bio dovoljan za prihvat mnoštva vjernika koji su iz Krčke biskupije ali i raznih dijelova Hrvatske, posebno Slavonije i župa u kojima je kao fratar kapucin službovao mons. Ivica Petanjak pristigli u Krk.

Na početku euharistijskog slavlja mons. Valter Župan uputio je pozdravnu riječ. Novome biskupu izrazio je dobrodošlicu u ime svih svećenika, đakona, redovnika, redovnica i vjernika laika i u svoje ime te mu izrekao riječi ohrabrenja: “I Vama su danas upućene riječi koje je toliko puta Bog uputio Jošui kada je ovaj nakon Mojsijeve smrti preuzeo vodstvo Izraelskog naroda: Ne boj se, budi junak! Ivica, ne boj se! Biskupe, ne bojte se, svi su vas dobro primili i dobro ste došli.

Izražavajući biskupu Petanjku dobrodošlicu u hrvatski episkopat, predsjednik HBK zadarski nadbiskup Želimir Puljić naglasio je, kako mu uhodane trase njegovih dičnih predšasnika Mahnića, Zazinovića, Bozanića i Župana, mogu biti dobar i siguran smjerokaz na tom putu. I, evo, Vi ste danas polaganjem ruku svojih zareditelja pribrojeni zboru apostola, a dekretom svetog oca Franje određeni biti pastirom ove časne Krčke biskupije. Čestitam na povjerenju koje Vam je pokazao papa Franjo. Čestitam i Vašem časnom predšasniku mons. Županu i zahvaljujem mu za sve dobro što je učinio, ne samo u svojoj Krčkoj biskupiji, nego i šire. Posebice na polju obiteljskog pastorala, rekao je nadbiskup Puljić. Što poželjeti novom biskupu na samom početku njegove službe?! Budući da Sinjska alka obilježava ove godine 300. obljetnicu, poslužit ću se riječima koje se upućuju mladom alkaru prije nastupa: Neka “ima oštro oko i sigurnu ruku”! Nešto slično moglo bi se poželjeti i novom biskupu. Kao nasljednik apostola, naime, Vi snagom svetoga Reda postajete vidljivim principom i garantom jedinstva partikularne Crkve. Zbog toga Vam je potrebno i “oštro oko i sigurna ruka”. To dobro ocrtavaju slike iz Svetog Pisma i crkvene Tradicije kad govore o biskupu kao “pastiru, ribaru, stražaru, svjetioničaru, otcu, bratu, prijatelju, učitelju i tješitelju”, slikovito se izrazio nadbiskup Puljić, te biskupu Petanjku je u ime hrvatskih biskupa darovao križ.

Novozaređeni biskup Ivica Petanjak održao je nastupni govor na početku kojega je zahvalio Bogu što se „poslužio jednim malim redovnikom i svećenikom i doveo ga u ovu otočnu biskupiju“ koja je kako je rekao „po promislu Božjem povezala kontinentalnu i primorsku Hrvatsku“. Novi krčki biskup posvjedočio je da je prošloga ljeta, kad ga je provincijalni ministar pitao bi li pošao u Osijek za gvardijana samostana mislio da je Osijek „njegova Galileja“ i „kraj njegovih putova“, „kraj do kojega je trebalo stići“, a pokazalo se da je Osijek bio najkraće boravište mons. Petanjka, a on je u tome otkrio ljepotu i domišljatost Božjega odgoja. „Za mene krčka biskupija postaje početak potpuno novog života i novog poslanja. Ona postaje početak avanture ponovnog prepuštanja Gospodinu putova svojih… Nek se naš dobri Otac nebeski smiluje svima onima koji su ‘umiješali svoje prste’ u ovo biskupsko imenovanje i misle da sam ja prikladan za taj novi početak.“

Novozaređeni biskup zahvalio je svim nadbiskupima i biskupima iz domovine i inozemstva, predstavnicima vlasti, roditeljima i mnogobrojnoj rodbini, a pozdravio je i svu redovničku braću Hrvatske kapucinske provincije: „Promatram ovo biskupsko imenovanje i kao priznanje mojoj redovničkoj braći od kojih su neki sav svoj život posvetili Isusu Kristu i Crkvi u Hrvata, a trpjeli su za Crkvu i od Crkve. Zahvalan njima, ponosan i ponizan pred tolikom ljubavi, ulazim u  njihov trud.“

Biskup krčki u govoru se obratio svećenicima, đakonima i bogoslovima krčke biskupije: „Kad sam prije deset dana došao u ovaj grad i biskupiju nisam dovezao auto, niti sam dopremio ormare i pokućstvo. Došao sam u svome redovničkom habitu, uz nešto osobnih stvari i nešto više knjiga. Ne mogu vam ponuditi ono što nisam i ono što nemam. Ova biskupija nije moje vlasništvo. Nisam ja njezin gospodar. Nitko nije postao kršćanin radi mene. Ovo je biskupija Isusa Krista, a ja sam jedan od radnika na njivi Gospodnjoj. Mogu dati samo ono što jesam i što imam.“ Redovnički život proveden u trudu oko izgrađivanja samostanske zajednice i duhovne skrbi za vjernike nerazdruživo je vezan uz identitet biskupa Ivice Petanjka, kako je sam istaknuo. Zbog toga je obećao da će kao biskup uložiti svoje napore da izgradi što bolje odnose sa svećenicima, redovnicima i redovnicama: „Želim da svatko od vas tko uđe u ovaj grad, uđe u biskupski dom kao u svoju kuću, jer to je i vaša kuća. Želim da me doživite kao svoga brata budući da i ja vas doživljavam kao svoju braću. Žarko  bih želio da naši susreti budu otvoreni, spontani, bratski i prijateljski.“ Pri kraju govora biskup Petanjak je rekao: „Dragi prijatelji! Uvjeren sam da ovo biskupsko ređenje neće podignuti zid između mene i vas. Broj mobitela imate, elektronska pošta vam je poznata, a kad naučim adresu stanovanja i broj telefona, javit ću vam. Sad vidite gdje stanujem. Nemojte doći, a da me zaobiđete“, a govor je zaključio pozivom: „Zajedničkim snagama izgradimo civilizaciju ljubavi koja će se temeljiti na Kristovom evanđelju.“

Geslo novoga krčkog biskupa je „Prepusti Gospodinu putove svoje“ (Ps 37), a biskupski grb sadrži četiri simbola: mučeništva svetog Kvirina sisačkog, biskupa i zaštitnika Krčke biskupije; pšenicu s tri klasa,  koja simbolizira Presveto Trojstvo, euharistiju i Slavoniju u kojoj je novi biskup rođen;  vinovu lozu.











Tekst: biskupija Krk
Fotografije: Walter Salković