Od:
Do:

Vazmenim bdjenjem započela proslava Uskrsa

Vazmenim bdjenjem započela proslava UskrsaVARAŽDIN, 15. 4. 2017.
U katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije na Nebo, na Veliku subotu, 15. travnja, dan tišine i molitve, održano je Vazmeno bdjenje kojim je započela proslava Uskrsa. Predvodio ga je varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak u zajedništvu s kanonicima Stolnog kaptola: s preč. Josipom Koprekom, preč. Mariom Kopjarom i preč. Damirom Bobovcem.

Također, suslavili su i vlč. Damjan Koren, vlč. Nikola Tomašević i vlč. Hrvoje Damiš.

Na Veliku subotu Crkva ostaje uz grob Gospodnji razmatrajući njegovu muku i smrt i uzdržava se od misne žrtve, a oltari su ogoljeni podsjećajući nas na Isusov počinak u grobu. Kao i svake godine, i ovogodišnje je Vazmeno bdjenje okupilo mnoštvo vjernika, a na početku bdjenja i Službe svjetla pred ulazom u katedralu, biskup Mrzljak blagoslovio je vazmeni oganj na kojem je upaljena velika uskrsna svijeća, simbol Krista Uskrslog i pobjede svjetla nad tamom, odnosno života nad smrću. Zatim je Svjetlo Kristovo uneseno u dotad zamračenu katedralu, a brojni su vjernici upalili svoje uskrsne svijeće te je otpjevan hvalospjev uskrsnoj svijeći. .

Uslijedila je Služba riječi u kojoj je pročitano sedam čitanja iz Starog zavjeta koja su vjernike prisjetila nekih događaja iz povijesti spasenja. Nakon zvonjave zvona i svečane Slava Bogu na visini kojom se simbolično objavljuje događaj Isusova uskrsnuća navještena su dva čitanja iz Novog zavjeta; poslanica apostola Pavla Rimljanima te odlomak iz Evanđelja po Mateju. Biskup Mrzljak u svojoj je propovijedi naglasio okupljenim vjernicima da je ova noć drugačija od ostalih.

- Noć je tmina kada čovjek ne može vidjeti. No, ovo je posebna noć u kojoj postoji svjetlo, a to je Riječ Božja. To je svjetlo koje čovjeku svijetli u noći. Na početku svega  bio je Bog koji daje život i vodi čovjeka kroz život. Naš život je dar koji nam je Bog udahnuo. Bog udahnjuje život dva puta, na početku za zemaljski život, ali i za vječni život. Čovjek nakon zemaljskog života ne ide u ništavilo ili mrak, već ide prema svjetlu, u pravi život. Tako je i Isusovo naučavanje zbunilo njegove učenike i prijatelje te im zato poručuje neka idu u Galileju i neka se ondje sjete svega što im je ondje govorio. Tako smo i mi pozvani vratiti se u Galileju. Vratiti se pravim izvorima vjere, svojem krštenju. Na tom temelju trebamo učvrstiti vjeru. Ovo je posebna noć kada želimo da nam u životu još više zasja svjetlo i da svoju vjeru još više učvrstimo. Tada ćemo doživjeti pravi Uskrs - poručio je na Vazmenom bdjenju mons. Mrzljak.

Nakon biskupove propovijedi uslijedila je Krsna služba, blagoslov krsne vode, a vjernici su učinili upravo ono na što ih je biskup u homiliji podsjetio - obnovili su krsna obećanja i ispovjedili svoju vjeru u Trojedinoga Boga. Slijedila je Euharistijska služba, a na kraju liturgije uskrsne noći mons. Mrzljak svima je zahvalio na sudjelovanju, blagoslovio hranu koju su mnogi donijeli u katedralu te zaželio blagoslovljen Uskrs.

Liturgiju Vazmenog bdjenja pjevanjem je uveličao mješoviti katedralni zbor “Chorus liturgicus” uz orguljašku pratnju mo. Višeslava Jaklina.
 
Goran Damjanić