Od:
Do:

Varaždinskom biskupu i predsjedniku Hrvatskog Caritasa mons. Mrzljaku dodijeljeno Priznanje sv. Stošije.

Varaždinskom biskupu i predsjedniku Hrvatskog Caritasa mons. Mrzljaku dodijeljeno Priznanje sv. Stošije.ZADAR, 14. 1. 2019.
Zadarski nadbiskup Želimir Puljić od 2013. godine na uočnicu svetkovine sv. Stošije dodjeljuje Priznanje sv. Stošije zaslužnim pojedincima i zajednicama za svjedočanstvo vjere i uzorni angažman u raznim društvenim područjima. Ove godine Priznanje je, između ostalih, dobio i predsjednik Hrvatskog Caritasa i naš Varaždinski biskup Josip Mrzljak.

- Dodjelom priznanja vjernicima laicima i svećenicima želimo reći Bogu hvala za naše svece koji nas okupljaju. Njihova je znakovitost velika jer oni čine ono što ni jedna druga institucija ne može činiti. Okupljaju nas oko Krista. Potiču nas da i mi poput sv. Stošije zavolimo Isusa Krista, da za njega živimo, radimo, njemu posvećujemo svoje sile i snage. - poručio je mons. Puljić tijekom dodjele Priznjanja.

Generalni vikar Zadarske nadbiskupije mons. Josip Lenkić pojasnio je da je Nadbiskupija u prijedlogu za primanje Priznanja bila vođena vrednotom promicanja zajedništva. Rekao je da 40. obljetnica Branimirove godine „podsjeća na nezaboravni doživljaj narodnoga i vjerničkog zajedništva“.

U tom vidu Priznanje sv. Stošije za njegovanje duha dobrotvornosti, viteštva i zajedništva primili su Hrvatski Caritas uz 25. obljetnicu djelovanja (predsjednik Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup Josip Mrzljak i ravnatelj mons. Fabijan Svalina).

Nadbiskup Puljić uručio je plaketu osobno biskupu Mrzljaku koji je sudjelovao na uočnici svetkovine u katedrali. Primajući Priznanje, mons. Mrzljak rekao je da je to pohvala i nagrada za sve djelatnike i požrtvovnost djelatnika Caritasa tijekom svih godina njegovog postojanja i njihovog ustrajnog rada i u teškim okolnostima.

Ove godine Priznnje sv. Stošije ukupno je primilo 22 zaslužnih vjernika za zauzetost u župi i promicanje kršćanskih vrijednosti u području caritasa, zdravstva, odgoja i obrazovanja i kulture. Priznanja su dodijeljena na kraju Svečane Večernje koju je uoči proslave svetkovine sv. Stošije, u ponedjeljak 14. siječnja u Zadarskoj katedrali predvodio zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Podsjetimo i kako je sv. Stošija zaštitnica Zadarska nadbiskupije i naslovnica zadarske katedrale, a opširnije o ovom događaju pročitajte na stranicama Informativne katoličke agencije na poveznici.

Izvor: Informativna katolička agencija