Od:
Do:

Varaždinski biskup predslavio misu na nacionalnom susretu štovatelja Božjeg milosrđa

Varaždinski biskup predslavio misu na nacionalnom susretu štovatelja Božjeg milosrđaMARIJA BISTRICA, 20. 10. 2018.
Peti nacionalni susret štovatelja Božjega milosrđa održan je u subotu, 20. listopada u marijanskom nacionalnom svetištu u Mariji Bistrici. Njime je obilježena 80. obljetnica smrti sv. Faustine Kowalske, posrednice poruke o Božjem milosrđu, 25. obljetnica njezine beatifikacije i 20. obljetnica proglašenja blaženim Alojzija Stepinca. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup, u zajedništvu s trideset svećenika.
 
Vjernicima iz cijele Hrvatske, kojih se okupilo nešto više od tri tisuće, u prigodnoj homiliji biskup Mrzljak prvo se obratio pozivom zagledati se u lik blaženog Alojzija Stepinca, kojega je, sada sveti Ivan Pavao II. proglasio blaženim upravo na tom mjestu prije dvadeset godina. Istaknuo je kako ga je sveti Papa dao za uzor, za primjer i za zagovornika, ističući kako je potrebno nasljedovati napose njegovu vjeru, promatrati njegov život, biti još više svetima, ići putem kojim je on išao, a to je upravo čvrstoća vjere. Biskup se potom nadovezao na zbornu molitvu, razlažući je. Riječi „Umnoži milostivo vjeru svoga svetoga puka“, istaknuo je kao osnovni razlog okupljanja na Petom nacionalnom susretu štovatelja Božjega milosrđa. Naglasio je da vjeru treba pročišćavati, učvršćivati i izgrađivati. Ona ne smije ostati na djetinjem osjećaju nego treba sazrijevati i „odrastati“ kao što odrasta čovjek. Nastavljajući se na zbornu molitvu i riječi „da svi odgovarajućim razumijevanjem shvate“, biskup je istaknuo potrebu razumijevanja i shvaćanja sadržaja vjere, makar uz svijest da su mnoge stvari vjere zapravo otajstva, misterij pred kojim se klanjamo, kao što je primjerice Euharistija.

- Mnoge ćemo stvari shvatiti tek kad se s Bogom budemo 'gledali oči u oči', tek tada ćemo zapravo do kraja shvatiti tko je taj naš Bog u kojega mi vjerujemo - rekao je biskup.

Nastavak zborne molitve i riječi „kojom su ljubavlju stvoreni, kojom krvlju otkupljeni“ poslužile su biskupu za daljnje promišljanje.

- Kojom smo krvlju otkupljeni! Evo to je možda ono što danas ovdje posebno želimo naglasiti kada govorimo o Božjem milosrđu. Kojom smo Krvlju otkupljeni? Što je taj Bog učinio za nas? Naš Bog nije neki nepoznati, daleki Bog, nego je on Bog koji je bliz, koji se utjelovio prije skoro dvije tisuće godina, koji je živio ovdje na zemlji, nama u svemu jednak osim u grijehu. Promatrajući Isusov život zaista možemo vidjeti, u prvom redu, tu Božju ljubav, Božje milosrđe, Božju dobrotu. Sve ono u čemu ga želimo nasljedovati.
 
Biskup je potom naglasio važnost susreta na sv. misi, i ne samo na sv. misi, nego i u molitvenim zajednicama, ili bilo kojoj kršćanskoj zajednici, kako bi osluškivali što Bog govori, „živu Božju riječ“. Biskup je pri tom pozvao na čitanje Svetoga pisma, knjige koja se ne može pročitati, nego se mora čitati, slušati ne samo svojim ušima nego ju je potrebno razmatrati, pohranjivati u sebi kao što je to činila Blažena Djevica Marija.

- Zato je važno staviti Božju riječ u sredinu. To je onda ta Božja riječ koja je utjelovljena i koja je za nas učinila najviše što se može učiniti, a to je da nas je svojom krvlju otkupila. Od čega? Od zla, od grijeha. On je učinio da se čovjek može osloboditi grijeha i zla, da može hoditi putem dobra, putem ljubavi. Kako je to veličanstveno kada razmišljamo o našemu životu. Sve ono dobro što smo u životu učinili to se nikada ne izbriše, a svaki naš grijeh, upravo zaslugom Isusove muke i smrti u sakramentu pomirenja briše se i zaboravlja. Bog zaboravlja sve ono što je bilo zlo u našem životu, ako smo raskajani, ako se pokajemo.
 
Završnim riječima zborne molitve „kojim Duhom preporođeni“ biskup je upravio pogled prema Duhu Svetom koji je, po riječima biskupa, okupio i vjernike tog misnog slavlja. Spomenuo se i svete Faustine i sv. Terezije iz Avile koje mogu biti izvrstan poticaj i pomoć da i mi idemo ustrajno putem vjere i prepoznamo Boga koji je Bog blizine, Bog s nama, Bog koji se neprestano žrtvuje u Euharistiji i pokazuje svoje milosrđe.

- To je taj Bog koji nas po svome Duhu okuplja, koji nas čini živom zajednicom Božjega naroda“, pri čemu je na djelu „ona Božja dobrota, Božja ljubav, Božje milosrđe.“ „Vjerujem da će i ova euharistija i sakrament pomirenja i križni put i pobožnosti koji ćete obaviti biti na tragu onoga što smo molili, a to je da Gospodin milostivo umnoži  vjeru svoga svetoga puka. - zaključio je biskup.
 
Na završetku misnog slavlja biskupu Mrzljaku i svim sudionicima, napose ministrantima iz župa Trnovčica, Kutinska Slatina i Trešnjevka, te zboru sv. Eufemije iz Rovinja s dirigenticom Irenom Turković i orguljašicom Aleksandrom Golojka, zahvalio je o. Andrzej Wośko SCJ, koordinator Koordinacije štovatelja Božjega milosrđa koja je organizirala susret. O. Wośko pozvao je vjernike da nakon sv. mise iskažu štovanje relikvijama sv. Faustine, sv. Ivana Pavla II. i bl. Mihaela Sopoćka.

U 14 sati uslijedio je križni put bistričkom Kalvarijom, a u 15 sati pobožnost u čast Božjega milosrđa, nakon koje se u procesiji pošlo u baziliku pozdraviti Majku Božju Bistričku.

Sljedeći nacionalni susret štovatelja Božjega milosrđa najavljen je za 19. listopada iduće godine.
 
jv
FOTO: Katarina Šimunac