Od:
Do:

U Varaždinu održan šesti Festival Dobrog pastira

U Varaždinu održan šesti Festival Dobrog pastira

VARAŽDIN, 15. 5. 2011.

Deset zborova mladih iz župa Varaždinske biskupije nastupilo je na šestom Festivalu Dobrog pastira koji su i ove godine uz 48. Svjetski dan molitve za duhovna zvanja organizirali biskupijski uredi za pastoral duhovnih zvanja i crkvenu glazbu.

Festival, koji je pod geslom “Gospodine, umnoži nam vjeru” (Lk 17,5) održan na nedjelju Dobrog pastira 15. svibnja, otvorili su nastupom članovi “Bogoslovskog benda” iz Zagreba, a zaključile su ga članice “Urška benda” iz Slovenije, sastava koji okuplja sestre uršulinke. Mladi izvođači u jedinstvenom ambijentu varaždinske župne crkve Dobrog pastira podno monumentalnog kipa Isusa Krista kao Dobrog pastira izveli su autorske pjesme koje su ove godine bile nadahnute vjerom, i to u povodu ovogodišnje 600. obljetnice posebnog štovanja Presvete Krvi u Ludbregu.

U dvosatnoj glazbenoj molitvi za duhovna zvanja s pjesmama su sudjelovali zbor mladih “Put života” iz Svetog Ilije, zbor mladih “Adonai” župe sv. Josipa iz Varaždina, zbor mladih “Ime ljubavi” župe sv. Nikole iz Koprivnice, zajednica mladih sv. Margarete iz župe Margečan, zbor mladih “Eshaton” župe Močile i solistica Martina Evačić, zbor mladih “Dođi, slijedi me!” župe Mursko Središće, zbor mladih “Agape” iz župe Kneginec, vokalni ansambl “Ivan Kukuljević Sakcinski” iz Ivanca, zbor “Benedictus” župe Kloštar Podravski, te domaći zbor mladih župe sv. Fabijana i Sebastijana iz Varaždina koji je posebno oduševio sa svojim solistom đakonom Hrvojem Damišom. Osobito glazbeno iznenađenje i duhovno zadovoljstvo pružile su slovenske uršulinke koje su okupljene u vokalno-instrumentalni sastav “Urška bend”. Svim izvođačima uručene su prigodne zahvalnice za sudjelovanje, dok je organizator posebnu zahvalu uputio voditeljici festivala Tanji Popec.

Biskupijski povjerenik za duhovna zvanja vlč. Siniša Dudašek kazao je kako je već postala tradicija da Varaždinska biskupija Dan molitve za duhovna zvanja proslavlja festivalom na kojem se oko Dobrog pastira okupljaju mladi, i to molitvom zaodjenutom glazbenim ruhom. Molitva je upućena duhovnim zvanjima koja su potrebna Crkvi i bez njih Crkva ne može živjeti. Iz žive molitve rađa se živa i djelotvorna vjera, iz koje izviru i nova duhovna zvanja. Stoga je zahvalio na sudjelovanju svim izvođačima kao radosnim moliteljima koji su pjesmama kao izrazima žive i umnožene radosti i molitve slavili Boga i zahvaljivali mu za sva dobročinstva. Zahvalio je onima koji već tradicionalno nastupaju kao i onima koji su se prvi put odazvali, te župniku preč. Miji Horvatu koji je već šestu godinu odličan domaćin festivalu.

Zahvalama se pridružio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak koji je izrazio osobitu radost što se na taj dan tradicionalno okupljaju upravo u crkvi Dobrog pastira kako bi molili i pjevali u ozračju zajedništva i radosti. Sve okupljene, a osobito mlade, podsjetio je na skorašnji dolazak vrhovnog pastira Benedikta XVI. oko kojeg će se također okupiti kao oko ‘Petra naših dana’. Njihov festivalski susret, koji je zaključen zajednički otpjevanom skladbom “Krist na žalu”, nazvao je izvanredno lijepom pripravom za taj veliki događaj, te je na sve sudionike zazvao Božji blagoslov, nakon čega je zajedništvo nastavljeno radosnim druženjem uz domjenak.

Jasminka Bakoš-Kocijan