Od:
Do:

U Varaždinu održan Festival Dobrog Pastira

U Varaždinu održan Festival Dobrog Pastira

VARAŽDIN, 29. 4. 2012.

Već tradicionalan festival Dobrog Pastira, kojeg organiziraju Ured za pastoral duhovnih zvanja i Ured za crkvenu glazbu Varaždinske biskupije, i ove je godine priređen 29. travnja, upravo na Nedjelju Dobrog Pastira kada je Crkva obilježavala 49. Svjetski dan molitve za duhovna zvanja.

U toj je prigodi Varaždinska biskupija i ove godine okupila sastave i zborove mladih na susretu na kojem su molitva i izrazi žive vjere zaodjenuti u notno glazbeno ruho. Ovogodišnji festival bio je uoči predstojeće Godine vjere posvećen prvoj novozavjetnoj vjernici, Blaženoj Djevici Mariji, uz temu “Marija – blažena što povjerova!” (Lk 1,45).

Festival, koji se priređuje u župnoj crkvi Dobrog Pastira u Varaždinu u domaćinstvu župne zajednice sv. Fabijana i Sebastijana i njezina župnika preč. Mije Horvata, otvorio je varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak koji je okupljene potaknuo da ovaj molitveno-glazbeni susret bude u znaku molitve za nova, kao i za postojeća duhovna zvanja u svećeništvu i redovništvu kako bi bili dobri pastiri u svojim službama onima koji su im povjereni. Sve sudionike, goste i posjetitelje pozdravio je u ime organizatora vlč. Siniša Dudašek, biskupijski povjerenik za pastoral duhovnih zvanja, koji je istaknuo da je ovaj festival prinos Varaždinske biskupije molitvi za duhovna zvanja, dok ovogodišnja tema uvodi u nadolazeću Godinu vjere podsjećajući da Marija vodi k Isusu.

U molitveno-glazbeno festivalsko ozračje uveo je uvodni recital posvećen Mariji i molitvi za zvanja kojeg su izveli s. Damjana Barbarić i mladi iz župe Sračinec. U nastavku je nastupilo devet izvođača s novim skladbama ili obradama. Zbor mladih “Ime ljubavi” župe sv. Nikole iz Koprivnice pjevao je o vječnoj ljubavi prema Mariji, a vokalni ansambl “Svjetlost” župe Sv. Juraj na Bregu, te udruženi zbor mladih župe sv. Fabijana i Sebastijana i zbor mladih “Adonai” župe sv. Josipa iz Varaždina o ljepoti Marije kraljice. Zbor mladih “Agape” iz župe Kneginec pjevao je o Mariji kao blaženoj vjernici, vokalna skupina mladih “Anđeli mira” iz župe Podturen uputila je svoj pozdrav Mariji, zbor mladih “Benedictus” iz Kloštra Podravskog pjevao je Gospi pod križem, a vokalna skupina “Mirabilia Dei” iz župe Duha Svetoga u svetištu Sveta Mati slobode iz Zagreba Majci vječnosti. Djevojački vokalni ansambl “Sakcinski” iz Ivanca oduševio je s dvije skladbe, kao i solistica Martina Evačić koja je uz pratnju članica zbora mladih “Eshaton” iz Močila izvela vlastitu obradu Zavjeta Majci Božjoj blaženog Alojzija Stepinca.

Na kraju festivala, kroz koji je i ove godine izvrsno vodila Tanja Popec, svi sudionici zajedno su izveli nekoliko pjesama, među kojima i himnu ovogodišnjeg Susreta hrvatske katoličke mladeži u Sisku. Zatvarajući festival, za koji je rekao da je na najbolji način uveo u Marijin mjesec svibanj, biskup Mrzljak izrazio je želju da se svi mladi i oni koji se osjećaju mladima susretnu idućeg vikenda u Sisku. Svim izvođačima i domaćinu organizatori su na kraju uručili i prigodne zahvalnice za sudjelovanje i doprinos festivalu.

Jasminka Bakoš-Kocijan