Od:
Do:

U Varaždinu održan Festival Dobrog Pastira

VARAŽDIN, 3. 5. 2009.

 U organizaciji Povjerenstva za pastoral duhovnih zvanja i Ureda za crkvenu glazbu Varaždinske biskupije održan je u nedjelju, 3. svibnja, u župnoj crkvi Dobrog Pastira u Varaždinu Festival Dobrog Pastira.

Ovogodišnji festival duhovne glazbe održan je na Nedjelju Dobrog Pastira kada se u Crkvi obilježava 46. Svjetski dan molitve za duhovna zvanja, a okupio je sedamnaest izvođača iz različitih dijelova biskupije.

Kako se festival održao u Godini svetog Pavla, za geslo su uzete njegove riječi "Hvalite i slavite Gospodina u svom srcu!" (Ef 5,19), te je za uvod prikazan kraći film s tekstom Pavlovog pisma povodom Nedjelje Dobrog Pastira, autora don Ivana Bodrožića, koji je priredio Ured za pastoral u medijima, a kao himan festivala otpjevan je Pavlov "Hvalospjev ljubavi".

Sve nazočne, a posebno poimenično sve izvođače, pozdravio je najprije vlč. Siniša Dudašek, biskupijski povjerenik za duhovna zvanja, istaknuvši kako je taj Festival na čast svetog Pavla jer su pjesme koje izvode mladi Varaždinske biskupije inspirirane djelima tog apostola naroda.

Pozdravljajući okupljene i otvarajući Festival, varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak rekao je kako će izvedene pjesme biti jedna velika molitva za sadašnje i buduće duhovne pastire Varaždinske biskupije.

Uz osobna svjedočenja vjere i poziva, koje su izrekli predstavnici sjemeništaraca, redovnika i redovnica, vjeroučitelja i vjernika laika, Festival je otvorio vokalno-instrumentalni sastav "Učenici" Međubiskupijskog sjemeništa iz Zagreba, kojima je to bio prvi festival kojem su se odazvali. U nastavku nastupili su VIS "BeDeM" iz Biškupca, Zbor mladih "Prekodravski zvon" iz Gole, sastav "Insieme" sastavljen od uršulinki i mladih Varaždinaca, "Ime ljubavi" iz župe sv. Nikole biskupa Koprivnica, Zbor mladih "Benedictus" iz Kloštra Podravskog, Zbor mladih "Dođi, slijedi me" iz Murskog Središća, Zbor mladih "Eshaton" iz Močila, Martina i Matija Evačić iz Močila, Zbor mladih "Anđeli mira" iz župe Podturen, Služavke Malog Isusa, Zbor mladih "Mysterion" iz župe Petrijanec, Zbor mladih "Svjetlost" iz župe Sveti Juraj na Bregu, Zbor mladih "Adonai" iz župe sv. Josipa Varaždin-Banfica, Zbor mladih "Serafini" iz Pušćina iz župe Nedelišće, dok su posljednji nastupili VIS "Božje ovčice" iz Svetog Jurja u Trnju koji su duhovnu skladbu na kajkavskom narječju odsvirali u rock-izvedbi.

Kroz program je odlično vodila Tanja Popec, urednica na Hrvatskom katoličkom radiju, koja se ponovno izvanredno potrudila nadahnuto voditi još jedan festival na području svoje rodne biskupije.

Svima je na sudjelovanju na kraju festivala zahvalio voditelj Ureda za crkvenu glazbu mo. Anđelko Igrec, dok je biskup Mrzljak izvođačima uručio zahvalnice za sudjelovanje na Festivalu te na sve zazvao Božji blagoslov.

Na kraju su svi izvođači i posjetitelji zajedno otpjevali pjesmu "Krist jednom stade na žalu" i time označili završetak još jednog uspješno organiziranog Festivala Dobrog Pastira.

Jasminka Bakoš-Kocijan