Od:
Do:

U Varaždinu održan 8. Festival Dobrog Pastira

U Varaždinu održan 8. Festival Dobrog Pastira

VARAŽDIN, 21. 4. 2013.

Osmu godinu za redom u Varaždinu je četvrte uskrsne nedjelje 21. travnja održan Festival Dobrog Pastira, i ovaj put u izvrsnoj organizaciji Ureda za pastoral duhovnih zvanja i Ureda za crkvenu glazbu Varaždinske biskupije.

Već je tradicija da Varaždinska biskupija na Svjetski dan molitve za duhovna zvanja, koji se proslavlja na Nedjelju Dobrog Pastira, svoje molitve odijeva u notno ruho, i to u nove autorske pjesme koje izvode mladi mjesne Crkve i njihovi gosti.

Festival je i ove godine udomila župna crkva Dobroga Pastira, a domaćini su bili župnik preč. Mijo Horvat i župni vikar vlč. Tihomir Kosec, inače povjerenik za pastoral mladih Varaždinske biskupije. Svima okupljenima pozdravnu riječ u ime organizatora uputio je vlč. Siniša Dudašek, povjerenik za pastoral duhovnih zvanja i ministranata u Varaždinskoj biskupiji, koji je zaželio da i ovogodišnji festival bude živo svjedočanstvo vjere u Dobroga Pastira svih okupljenih. Festival je otvorio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak koji je istaknuo kako je molitva ključna u nastojanjima da Crkva bude obogaćena s dovoljno duhovnih zvanja, dodavši kako je plod molitava zasigurno i to što je Varaždinska biskupija u Hrvatskoj gotovo najbogatija sa zvanjima.

Na festivalu je ove godine s novim autorskim pjesmama, koje su napisali i uglazbili uglavnom njihovi voditelji i članovi, nastupilo nekoliko sastava i zborova mladih Varaždinske biskupije: zbor mladih "Ime ljubavi" iz župe sv. Nikole iz Koprivnice, zbor mladih "Agape" iz Kneginca, zbor mladih "Stepinčeva mladež" iz župe bl. Alojzija Stepinca iz Koprivnice, Frama iz Varaždina, zbor mladih "Marijine fijolice" iz župe Belica, djevojački vokalni ansambl "Sakcinski" iz Ivanca, te zbor mladih "Eshaton" iz Močila, čija je voditeljica Martina Tomas ostvarila i solistički nastup.

Na ovogodišnjem festivalu u prigodi Godine vjere mladi su izveli pjesme prožete temom "Zaodjenite se u djela ljubavi" (Kol 3,12), te su uglazbljenim stihovima posvjedočili važnost življene vjere u djelima ljubavi posvetivši ih molitvi za postojeća i buduća svećenička i redovnička zvanja.

Kao posebni gosti festivala nastupili su Antonio Tkalec iz Varaždina, skladatelj i kantautor duhovne i svjetovne glazbe, te Bernarda Brunović, gotovo slijepa Hrvatica iz Švicarske, skladateljica i kantautorica duhovne glazbe, aktivna u HKM u Zürichu. Ona je na švicarskom izboru pjesme za Eurosong 2011. godine osvojila izvanredno drugo mjesto te je od tada ostvarila niz zapaženih nastupa.

Festival Dobrog pastira, koji je ove godine održan upravo na jubilarni 50. Svjetski dan molitve za duhovna zvanja, zaključili su svi izvođači otpjevavši zajedno s publikom svima dragu skladbu "Krist na žalu" uz pratnju mo. Anđelka Igreca, povjerenika za crkvenu glazbu Varaždinske biskupije. Biskup Mrzljak zajedno s povjerenikom vlč. Dudašekom na kraju je zahvalio svim sudionicima, te su uručene prigodne zahvalnice za sudjelovanje, uz posebnu zahvalu i ove godine izvrsnoj voditeljici festivala Tanji Popec.

Jasminka Bakoš-Kocijan