Od:
Do:

U Koprivnici proslavljen blagdan bl. Alojzija Stepinca

U Koprivnici proslavljen blagdan bl. Alojzija StepincaKOPRIVNICA, 10. 2. 2017. 

Posebno je svake godine svečano 10. veljače na blagdan bl. Alojzija Stepinca, zaštitnika župe u Koprivnici i suzaštitnika Varaždinske biskupije.

Svečanu svetu misu u koprivničkoj župi bl. Alojzija Stepinca predvodio je u petak 10. veljače varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak. Svetu misu predslavio je u zajedništvu sa svećenicima Koprivničkog dekanata.

Na početku svete mise biskupa su pozdravili župni upravitelj vlč. Ivica Gladoić i predstavnici župnih suradnika. U homiliji biskup je istaknuo: "Ove se godine spominjemo 25. obljetnice naše samostalne neovisne Hrvatske koju smo svi zajedno, posebno s našim braniteljima, izborili. Važno je reći kako se do te neovisnosti nije došlo samo tako. Kroz povijest mnogi su to željeli, mnogi su o tome svjedočili. Možemo istaknuti bl. Alojzija koji je 1945. i 1946., kada su komunisti došli na vlast, javno rekao kako svaki narod na svijetu ima pravo na svoju slobodu, samostalnost, a isto ima i hrvatski narod. Koštalo ga je to zatvora, na koncu i mučeništva, ali nije to mogao prešutjeti jer je bio na vrhu piramide hrvatskoga naroda, kada je netko to trebao reći i svjedočiti o tome. I kad danas spominjemo tu 25. obljetnicu onda možemo promatrati mnoge znamenite ljude koji su kroz povijest pridonijeli tome, ali ime bl. Alojzija će ostati zapisano u našoj nacionalnoj povijesti. Kada mi, okupljeni na misi razmišljamo o tome, mi se pitamo odakle njemu snaga sve to izdržati, ima li vjera u tome neku svoju ulogu? Često puta smo slušali za vrijeme komunizma, a i danas se to čuje, kako je vjera nešto odijeljeno od stvarnog života, intimno, u srcu, te da ne bi smjela utjecati na društveni život", naglasio je biskup.

Vjernike je potaknuo i na primjer moliteljskog života bl. Alojzija: "Bl. Alojzije svakog je dana molio sve tri krunice, a vi znate da kada molimo krunicu prvo izmolimo Vjerovanje, a zatim molimo Isusa da nam umnoži vjeru, učvrsti ufanje i usavrši ljubav. To su stožerne kreposti kršćanskoga života i tu nam svaki svetac i blaženik može biti uzor". Svetu misu biskup je završio riječima kako je važno da se pouzdajemo u moćni zagovor bl. Alojzija Stepinca i ustrajemo u svojim molitvama za njegovo što skorije proglašenje svetim.
 
Anja Novak