Od:
Do:

U Hlapičini obilježena 750. obljetnica boravka Viteškog reda ivanovaca

U Hlapičini obilježena 750. obljetnica boravka Viteškog reda ivanovacaHLAPIČINA, 24. 7. 2016. 
U mjestu Hlapičina, filijali župe Sveti Martin na Muri, u nedjelju 24. srpnja svečano je proslavljeno proštenje sv. Ane i 750. obljetnica boravka Viteškog reda ivanovaca u tome mjestu. Svečano misno slavlje je predvodio mons. Ivan Milovan, porečko-pulski biskup u miru u zajedništvu s domaćim župnikom vlč. Ivanom Hercegom i vlč. Josipom Horvatom, umirovljenim svećenikom.

Biskup je biranim riječima opisao Međimurje kao izrazito lijepu županiju, a stanovnike županije istaknuo kao vrijedne ljude. U propovijedi je podsjetio kako su sv. Joakim i Ana roditelji blažene Djevice Marije te je sve prisutne pozvao na poštovanje roditelja kao oca i majke. Istaknuo je u nastavku važnost obitelji, i to kršćanske obitelji, jer Europa kao da se stidi svoje kršćanske prošlosti, te ne želi istaknuti kršćanstvo kao temelj Europe. U nastavku propovijedi kratko je stavio u povijesni kontekst Viteški red ivanovaca koji su posebno činili djela milosrđa.

Na misi je uz lijepi broj vjernika bio prisutan i Dražen Srpak, gradonačelnik Murskog Središća kojem pripada Hlapičina, načelnik Općine Sveti Martin na Muri Franjo Makovec i predsjednik VMO Hlapičina Dragutin Stojko, kojima je župnik uručio zahvalnice za osobit doprinos obilježavanju 750. obljetnice. Na poseban način ovoj lijepoj obljetnici velik doprinos je dala i udruga žena iz Hlapičine koje su izradile razne suvenire, te je župnik i njima predao zahvalnicu.

Prošli tjedan u crkvi je postavljen novi križni put, koji je donacija Marije Šprajc, te je župnik i njoj uručio zahvalnicu. Po izlasku iz crkve ministranti su podijelili svima brošuru o Ivanovcima koja je tiskana za ovu prigodu. Na kraju misnog slavlja uručio je prigodan poklon biskupu i udruzi Ivanečki vitezovi iz Ivanca. Ivanečki vitezovi je dobrovoljna udruga osnovana 2009. g. i posvećena je njegovanju kulturno-povijesne baštine svoga kraja. U svom sastavu ima dvije aktivne povijesne postrojbe: vitezovi ivanovci i Ivanečka rudarska četa.

Svečanoj proslavi prethodila je trodnevna duhovna priprava. Prvi dan u četvrtak je bila misa i klanjanje. Drugi dan je bila misa i predstavljanje monografije o Hlapičini autorice Blaženke Filipan-Žignić. Treći dan je bila misa i procesija sa svijećama. Posebno je vrijedno istaknuti promociju monografije. Napisala ju je prof. dr. sc. Filipan-Žignić, znanstvena savjetnica i profesorica na Učiteljskom fakultetu u Čakovcu. Na predstavljanju monografije bili su prisutni i međimurski župan Matija Posavec, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, predsjednik VMO Hlapičina Dragutin Stojko, zamjenica načelnika Općine Sveti Martin na Muri Petra Novinščak, predsjednik Općinskog vijeća Sveti Martin na Muri Dražen Crnčec i mnogi drugi.

Uz prigodni kulturni program, na kojem su čitane pjesme Zlatka Kraljića i učiteljice Mirjane Mošmondor, nastupili su i solistica crkvenog zbora Terezija Stojko i tamburaši KUD-a Mura. Udruga žena Hlapičine pak je izradila suvenire s motivima pečata Viteškog reda ivanovaca. Recenzent monografije prof. emer. dr. sc. Stjepan Hranjec i sam autor 20 knjiga, među kojima i monografije Goričana, kazao je da svi imamo dug prema svom zavičaju, a da su monografije iskaznice svojih mjesta jer opisuju njihov život  i mještane.

Prof. dr. Blaženka Filipan-Žignić, kći Hlapičine, kazala je da dobar dio materijala zahvaljuje i mještanima. U knjizi se bavila time kako se u Hlapičini živjelo, radilo, koji su bili običaji. Posvetila je i poglavlje ivanovcima kao pretečama ovog mjesta, premda o njihovu životu nema puno podataka. Posebna poslastica knjige je rječnik riječi koje se govore u Hlapičini. Skupila je njih 1200, kao i karakteristične  rečenice u kojima  su se koristile.