Od:
Do:

U Čakovcu humanitarni koncert za Marijine obroke

U Čakovcu humanitarni koncert za Marijine obrokeČAKOVEC, 14. 5. 2015.

U prepunoj crkvi sv. Antuna Padovanskog na čakovečkom jugu održan je humanitarni koncert popularne klasične glazbe u organizaciji međunarodne udruge "Marijini obroci", a sve u cilju prikupljanja besplatnih obroka za djecu Afrike u njihovim školama.
 
Hrvatska udruga Marijini obroci osnovana je 2009. godine i zahvaljujući dobroti svojih podupiratelja ima otvorene školske kuhinje u Malaviju, Ekvadoru, Libiji i Beninu. Zahvaljujući donacijama iz Varaždinske biskupije, u selu Hondji u Beninu udruga je otvorila školsku kuhinju. Velik broj djece dosad nije dolazio u školu jer su trebali tražiti hranu, a sad u toj kuhinji svakodnevni topli obrok dobiva preko 600 djece.

U udruzi radi velik broj volontera koji prikupljaju sredstva i organiziraju pomoć. Imajući na umu rečenicu Majke Terezije "Ako ne možete prehraniti stotinu ljudi, nahranite jednog čovjeka" vizija je ove udruge da oni koji imaju više nego im je potrebno to podijele s onima kojima nedostaju i najosnovnije stvari za život, te da svako dijete, na mjestu svoga obrazovanja, primi jedan obrok. Dolaskom u školu i činjenicom da će upravo u školi dobiti jedan besplatni obrok, potaknulo je mnogo afričke djece da ustraju u svome školovanju pa se i njihov broj svakodnevno povećava. Marijini obroci stoga omogućuju djeci da pohađaju školu i budu obrazovani.

Na koncertu su pomogli mnogi župljani i gosti koncerta darujući dobrovoljne priloge, a donacijom od 120 kuna omogućili su prehranu jednom djetetu tijekom cijele kalendarske godine. Zamislite, 10 kuna za jedno dijete dovoljno je za hranu jedan mjesec. Kakvo jednostavno rješenje za rješavanje gladnih u svijetu, a posebice afričke djece. Marijini obroci trenutno hrane 996.000 djece.

Na koncertu su sudjelovali i uveselili mnoštvo dječji zbor župe sv. Nikole biskupa Čakovec (dirigentica Iva Novak), pjevački zbor OŠ Petrijanec (dirigentica Melita Bastalec), pjevački zbor J. Š. Slavenski Čakovec (dirigentica Senka Bašek-Šamec), katedralni zbor "Chorus angelicus" Varaždin (dirigent Anđelko Igrec) i Varaždinski komorni orkestar. Gotovo dvosatni koncert, koji je vodio Krešimir Ćurlin uz predstavljanje svakog zbora i prezentaciju o Marijinim obrocima, uveselili su ministranti koji su unijeli u crkve zastave država u kojima se provode Marijini obroci, a koncert je završio zajedničkom izvedbom i arijom iz opere Jalta, Jalta - "Neka cijeli ovaj svijet".

U Marijinu mjesecu Božanskoj smo Majci iskazali ljubav pjesmom i brigom za njezinu i našu najsiromašniju djecu. Dobrotom posjetitelja koncerta prikupljeno je nešto više od 12.300 kn za ovu plemenitu namjenu.
Nataša Kralj