Od:
Do:

Susret svećenika Varaždinske biskupije posvećen važnosti župne kateheze

Susret svećenika Varaždinske biskupije posvećen važnosti župne katehezeVARAŽDIN, 5. 10. 2015. 
Redoviti mjesečni susret svećenika Varaždinske biskupije održan je u ponedjeljak 5. listopada u dvorani biskupijskog Pastoralnog centra u Varaždinu. Gost susreta bio je dr. sc. Denis Barić, viši asistent pri Katedri religiozne pedagogije i katehetike na KBF-u u Zagrebu, koji je govorio o temi "Važnost župne kateheze unutar pastoralnog djelovanja".

Uvodno je podsjetio da je jedna od prioritetnih zadaća i zasigurno nezamjenjivih, koja stoji pred poslanjem svećenika, biti odgojitelj u vjeri povjerene zajednice te se brinuti o rastu u vjeri. Svećenici su kao neposredni suradnici biskupa prvi odgovorni za katehezu, oni su katehete u pravom smislu riječi te trebaju uložiti najbolje napore za rast svojih zajednica u vjeri. Napomenuo je kako se na svakome koraku prepoznaju napori Crkve da svakome čovjeku omogući susret s vjerom, uvede ga u otajstvo vjere i prati na putu rasta u vjeri. Osobito je to nužno u današnje vrijeme kada svakodnevno svjedočimo ponudama sa svih strana koje čovjeka obasipaju s rješenjima životnih problema.

U svome izlaganju osvrnuo se na župnu katehezu, kao jedan oblik pastoralnog djelovanja s ciljem odgoja u vjeri. Naglasio je kako je zajedništvo župne zajednice bitna pretpostavka župne kateheze. Govorio je o identitetu i statusu župne kateheze u župnoj zajednici upitavši se može li unutar cjelokupnog pastoralnog djelovanja biti nešto važnije od odgoja u vjeri. Napomenuvši kako je liturgija nadahnuće kateheze, istaknuo je da je dijakonija temeljno usmjerenje župne kateheze. U njezino ostvarenje potrebno je uložiti volju, trud i pripremu, za koju je kao poticaj i podlogu najbolje koristiti pastoralne smjernice i prijedloge iz Plana i programa župne kateheze u obnovi župne zajednice, rekao je predavač.

Govoreći o konkretnim i svakodnevnim izazovima i poteškoćama u župnoj katehezi, naglasio je kako se na temelju njih ne bi smio donositi generalni stav, nego ih je potrebno analizirati pojedinačno i unutar konteksta iz kojeg dolaze, sa željom da se potakne zaokret u promišljanju i djelovanju u župnoj katehezi. Predavač je zaključio kako je važnost kateheze u pastoralnom djelovanju nemjerljiva, no ona se pritom nosi s brojnim izazovima i poteškoćama.

Teško je zamisliti jednu kršćansku zajednicu bez dobre kateheze, baš kao što je nezamisliva dobra kateheza bez sudjelovanja cijele zajednice. No, valja ipak znati da su u toj zajednici velika očekivanja od svećenika kao predvoditelja zajednice jer je to jedna od njegovih prioritetnih zadaća. Iako je služba svećenika danas, poradi mnoštva promjena, izazova i potreba vremena, izložena opasnosti biti raspršena u tisuće obveza i aktivnosti, odgoj u vjeri ne može i ne smije biti podređen ili pak omalovažan. Od cijele zajednice od svih svećenika, mimo svih kvaliteta i kompetencija za službu katehete, traži se ponajviše da budu stručnjaci u ljudskosti, da budu ljudi svoga vremena, otvoreni stvarnim problemima suvremenoga čovjeka, da budu svjedoci onoga što vjeruju i naposljetku autentični odgojitelji u vjeri. Tada se može vjerovati da župna kateheza neće predstavljati kamen smutnje, neće biti predmetom postavljanja nepotrebnih pitanja, već će biti, kao što je to rekao sv. Ivan XXIII., svojevrsna "česma" gdje će dolaziti svi žedni, zaključio je dr. Barić.

Na susretu su predstavnici Udruge Betlehem iz Varaždina pozvali župnike da potaknu vjernike na sudjelovanje u svjetskoj molitvenoj inicijativi "40 dana za život" koja se ove godine priređuje od 23. rujna do 1. studenog. Inicijativa je posvećena molitvi za prestanak pobačaja, a molitelji se nalaze ispred bolnica. Na području Varaždinske biskupije inicijativa se provodi u Varaždinu i Čakovcu. Predstavnici Udruge upozorili su na tragične činjenice da se u varaždinskoj bolnici provodi daleko najveći broj pobačaja u odnosu na broj stanovnika u hrvatskim gradovima i regijama.

Voditeljica Biskupijske knjižnice Irena Gotal predstavila je djelatnost Knjižnice te je potaknula sve zainteresirane na korištenje njezine građe, kao i na obogaćivanje njezina knjižnog fonda s kojim se pobliže može upoznati i putem mrežne stranice Varaždinske biskupije.

Ujedno je svećenicima Varaždinske biskupije predstavljen biskupijski kalendar za 2016. godinu koji je obogaćen motivima, presnimkama umjetničkih slika članova udruge Likovna republika iz Svetog Martina na Muri koje su izradili upravo za biskupijski kalendar na poziv varaždinskog biskupa mons. Josipa Mrzljaka.
 
Jasminka Bakoš-Kocijan