Od:
Do:

Susret svećenika Varaždinske biskupije posvećen službi djelatne ljubavi u Crkvi

Susret svećenika Varaždinske biskupije posvećen službi djelatne ljubavi u CrkviVARAŽDIN, 2. 5. 2016. 

Mjesečni susret svećenika Varaždinske biskupije održan je u ponedjeljak 2. svibnja u dvorani biskupijskog Pastoralnog centra u Varaždinu. Gost susreta bio je mr. sc. vlč. Ivan Rak, župni vikar u župi sv. Fabijana i Sebastijana u Varaždinu i sudac pri Međubiskupijskom sudu prvoga stupnja u Zagrebu, koji je govorio o temi "Službe djelatne ljubavi u Crkvi: pravne odrednice".

Predavač je najprije istaknuo nužnost razlikovanja različitih službi koje postoje u Crkvi, a temelje se na Kristovoj trostrukoj službi: upravljanja, poučavanja i posvećivanja, kako bi zatim problematizirao, na temelju nauka pape Benedikta XVI, eventualno identificiranje još jedne službe koja pripada samoj naravi Crkve, a riječ je o "službi ljubavi" (munus/ ministerium caritatis). Daljnji tijek izlaganja bavio se analizom u kojim sve kontekstima temeljni zakonski tekst Katoličke Crkve – Zakonik kanonskog prava iz 1983, govori o ljubavi (caritas)  i djelima ljubavi (opera caritatis), te kako ih pravno utemeljuje. Tom prilikom predavač je posebnu pozornost posvetio nositeljima odgovornosti za djela ljubavi u Crkvi, u prvom redu biskupima, a zatim i ostalim klericima, osobama posvećena života, te na kraju laicima, bilo pojedinačno bilo skupno. Uz isticanje vlastitosti svakog poziva u odnosu na djela ljubavi, prepoznate su neke zajedničke točke djelovanja, a konkretnim primjerima neke od mogućnosti njihove realizacije. U posljednjem dijelu predavanja predavač je predstavio Apostolsko pismo u obliku motuproprija o službi djelatne ljubavi Benedikta XVI. Intima Ecclesiae natura iz 2012. godine, koje predstavlja konačni pravni okvir koji je ispunio dotadašnju, poglavito pravnu, prazninu u odnosu na organiziranje različitih oblika službe djelatne ljubavi u Crkvi. Naglašeno je posebno kako dokument nastaje izravnom inicijativom prijašnjeg pape, sadašnjeg pape u miru Benedikta XVI, s ciljem kako bi se ispravile nepravilnosti i teški propusti koji su na tom području djelovanja Crkve primijećeni u praksi. Izlaganje je nakon teorijsko-prezentacijskog djela završeno plodnom raspravom koja je iznijela iskustva samih djelatnika u pastoralu u odnosu na navedene problematike, a kojoj je osim samih svećenika i predavača, svojim komentarima pridonio i sam biskup mons. Josip Mrzljak.

Biskup Mrzljak ujedno je najavio susret za Rome katolike u subotu 7. svibnja u sklopu  inicijativa koje žele pridonijeti pastoralu romskih zajednica u Varaždinskoj biskupiji. Na susretu su iznesene aktualnosti iz rada biskupijskog Ureda za pastoral mladih kako bi se potaknulo mlade na sudjelovanje u nizu duhovnih događanja.
 
Jasminka Bakoš-Kocijan