Od:
Do:

Sjednica Prezbiterskog vijeća Varaždinske biskupije

Sjednica Prezbiterskog vijeća Varaždinske biskupijeVARAŽDIN, 23. 5. 2016. 
Pod predsjedanjem varaždinskog biskupa mons. Josipa Mrzljaka 23. svibnja u dvorani Biskupskog ordinarijata u Varaždinu održana je 23. sjednica Prezbiterskog vijeća Varaždinske biskupije s posebnim osvrtom na događanja tijekom jubilejske Godine milosrđa u ovoj mjesnoj Crkvi.

Biskup je podsjetio na pastirsko pismo, koje je uputio svećenicima, redovnicima i redovnicama te svim vjernicima u Varaždinskoj biskupiji, u kojem ih je pozvao da se pridruže cijeloj Crkvi u slavlju jubilejske Godine.

Članovi Prezbiterskog vijeća, predstavnici dekanata, iznijeli su tijek aktivnosti i pastoralnih događaja u župama, a posebno su govorili o iskustvu Dana Jubileja Milosrđa u župi na čije je ostvarivanje sve župnike potaknuo biskup u svom pastirskom pismu. Gotovo svi svećenici iznijeli su iskustvo kako se tijekom proslave Dana Jubileja u župama veći broj vjernika odazvao sakramentu svete ispovijedi. Kako bi ispovijedi bile što plodonosnije, organiziralo se pokorničko bogoslužje te su vrata ispovjedaonice bila otvorena tijekom cijelog Dana. Starijima i bolesnima koji nisu mogli doći u crkvu organiziran je posjet svećenika radi primanja sakramenata i dobivanja jubilejskog oprosta. U nekim župama održane su i pučke misije. Svećenici su također naglasili da se kod vjernika primijetilo krivo razumijevanje Godine izvanrednog Jubileja milosrđa zbog površnog pristupa pojedinih medija koji su o tome obavještavali, a vjernicima su najdostupniji. Plod tog informiranja je pogrešno shvaćanje vjernika da je Božje Milosrđe na djelu samo u ovoj Jubilarnoj godini. Svećenici su nastojali vjernicima približiti i objasniti smisao Jubileja i jubilejskog oprosta koji je ponekad bio predmet krivog razumijevanja i nesporazuma. Poučeni tim iskustvom svećenici su istaknuli da s Godinom Jubileja ne smije prestati intenzivnija pastoralna briga za župno zajedništvo u vjeri i svjedočenju, a pogotovo za one vjernike koji su se udaljili od zajednice vjernika i vjerničkog života.

Na sjednici je spomenuto da se približava 20. obljetnica ustanovljenja Biskupije te se potaknulo članove Prezbiterskog vijeća da se o tome razgovara na dekanatskim sastancima kako bi se i taj jubilej mogao što bolje pripremiti i obilježiti raznim pastoralnim aktivnostima sljedeće godine. Također, biskup Mrzljak je zamolio svećenike da predlože teme za koronske radnje ove godine.

Preč. Josip Koprek dao je kratak prikaz apostolske pobudnice Amoris laetitia s posebnim osvrtom na poglavlja koja govore o problematici rastavljenih i civilno ponovno vjenčanih. Istaknuo je kako apostolska pobudnica u tom pitanju ne mijenja crkveni nauk i pravne odredbe, nego potiče svećenike da ih uključi u život župne zajednice, te sudjelovanje u karitativnom radu i pojedinim župnim grupama.