Od:
Do:

Radost primanja novokrštenika u veliku obitelj Crkve - biskup Mrzljak krstio 5. dijete u obitelji Markić

Radost primanja novokrštenika u veliku obitelj Crkve - biskup Mrzljak krstio 5. dijete u obitelji MarkićVARAŽDIN, 24. 10. 2020.
Biskup u miru mons. Josip Mrzljak u crkvi Dobroga Pastira u Varaždinu u subotu 24. listopada 2020. godine krstio je peto dijete u obitelji Josipa i Danijele Markić, dječaka Mihaela, kojemu se župna zajednica i Crkva u cjelini iskreno raduje te moli za njega i njegovu obitelj da ustraju kao odvažni i radosni svjedoci vjere, nade i ljubavi Kristove.

Slavlje sakramenta krštenja označila je velika i višestruka radost i čast, kako za obitelj Markić, tako i za mons. Josipa Mrzljaka jer novokrštenikov je otac bio biskupov ministrant u vrijeme kada je bio župnik u Sesvetskom Kraljevcu, gdje mu je njegova obitelj pružala istinsku podršku i pomoć u služenju Bogu i bližnjemu. Ujedno, velika je to bila radost i ponos za župljane župe sv. Fabijana i Sebastijana koji su se mogli osvjedočiti u neizmjerno bogatstvo i neprolaznost svih onih vrijednosti koje u svojoj biti čuva i njeguje obitelj, ona obitelj koja je usidrena na evanđeoskim krepostima i uronjena u molitvu, stoga se i ne plaši izazova suvremenoga doba koje kršćanskim obiteljima nije naklonjeno.

Biskup Josip Mrzljak skrenuo je pozornost nazočnih upravo na značaj svjedočanstva vjere u obitelji i važnost prenošenja istinskog svjetonazora na mlađe naraštaje koji čeznu za postojanim i vjerodostojnim uzorima. Djeci i mladima potrebna je uvjerljivost i nepokolebljivost zajedništva, koje ovisi o jakosti i karakternosti ispovijedanja vjere u slozi i razumijevanju, u uzajamnom uvažavanju i poštivanju, odgovornosti i dosljednosti, nasuprot individualizmu i egoizmu koji uvelike danas prijeti, pritišće i protivi se tisućljetnoj baštini zapečaćenoj u odanosti i posvećenosti nazorima koji svoje pokriće imaju u vjernom nasljedovanju Isusa Krista.

Na kraju svete mise biskup u miru poklonio je obitelji prigodni dar Varaždinske biskupije, a sve nas prisutne taj je događaj zadužio da podamo hvalu i slavu dobrome Bogu koji nam u svakom djetetu svjedoči svoje povjerenje i svoju nadu u čovječanstvo te nam poručuje da Nebo nije negdje nedohvatljivo visoko i neopipljivo daleko, samo ako se hoćemo spustiti iz svojih umišljenih veličina i pogledati u dječje oči, primiti dječju ruku i povesti ga hrabro u svijet koji će sa svakim takvim korakom - iskrenošću nadahnutim i Duhu Svetom otvorenim - biti bolji i ljepši.

Bogu hvala na ovome slavlju i zajedništvu koje nas je sve obradovalo i oplemenilo, ali i obvezalo da nasljedujemo prelijepe kulturalne izražaje koje je u ovom našem podneblju odnjegovalo kršćanstvo. Od srca hvala biskupu Mrzljaku na njegovoj nazočnosti i obitelji Markić na svjedočanstvu vjere. Dao Bog da radosti primanja novokrštenika u veliku obitelj Crkve bude što više, i neka nas slavlje sakramenata potakne na molitvu za dar života, ustrajnosti i zajedništva u našim obiteljima koje su uporište rasta prema kraljevstvu nebeskom!


Vlč. Ivica Cujzek, župnik
Fotografije: privatna arhiva obitelji Markić