Od:
Do:

Proslava krunjenja u Schönstattskom svetištu u Maloj Subotici

Proslava krunjenja u Schönstattskom svetištu u Maloj SuboticiMALA SUBOTICA, 20. 8. 2016. 
Dan hodočasničke Gospe i 7. obljetnica posvete prvog hrvatskog svetišta, koji su proslavljeni u subotu 20. kolovoza u Schönstattskom svetištu u Maloj Subotici kod Čakovca u Međimurju, ove su godine bili obogaćeni jedinstvenim događajem. Mons. Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup, koji je uoči blagdana BDM Kraljice predslavio misno slavlje na otvorenom u svetištu Majke Triput Divne u zajedništvu s varaždinskim biskupom mons. Josipom Mrzljakom i 30-tak svećenika, suradnika Hrvatske schönstattske obitelji, ujedno je predvodio obred krunjenja Majke Kraljice i Pobjednice schönstattske Kraljicom srca.

Nakon svečane euharistije, cjelodnevni program u kojem je sudjelovalo više od 3.000 hodočasnika iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja (BiH, Slovenije, Mađarske, Austrije i Vojvodine) svoj je vrhunac imao u obredu krunidbe slike Majke Triput Divne iz crkve prvog hrvatskog svetišta posvećenog 2009. godine. U obredu je krunidbenom molitvom Marija okrunjena Kraljicom srca te joj je kao znak predanja i ljubavi svih hodočasničkih srdaca postavljena zlatna kruna u obliku krune hrvatskih kraljeva na kojoj su oblikovani simboli križa, srca i tropleta. Po krunidbenoj molitvi okupljeni su se predali cijelim svojim srcem kao hrabri i radosni apostoli gdje god žive i rade.

Nakon obreda krunjenja održano je klanjanje, a potom i blagoslov slika hodočasničke Gospe koje su donijeli njezini štovatelji koji se samo u Hrvatskoj okupljaju u više od 1.600 krugova.

Hodočasnici su proslavili misno slavlje koje je predvodio nadbiskup Hranić kojem je srdačnu dobrodošlicu uputio biskup domaćin. Biskup Mrzljak napomenuo je kako ih je u lijepom Međimurju, u cvjetnjaku Hrvatske, okupila Marija kao dobra majka oko svoga Sina.

Pater Christoph Horn, duhovni asistent HŠO i ravnatelj svetišta, pozdravio je hodočasnike iz Hrvatske i susjednih zemalja te sve svećenike koji su došli zajedno s njima na središnju godišnju proslavu ali i na izniman događaj krunjenja.

Nadbiskup Hranić zahvalio je u homiliji svima koji djeluju u Hrvatskoj schönstattskoj obitelji i svim hodočasnicima koji promiču molitveni život, kršćansko iskustvo i produbljenje vjere danas kada smo svjedoci vjerske ravnodušnosti i iščezavanja molitve iz naših obitelji. Kao što je Majka Božja nosila Isusa, tako i vi nosite Gospu i Njezina sina u svoje obitelji i zauzimate se za ponovnu evangelizaciju, rekao je nadbiskup. Upozorio je kako je svaki grijeh odbacivanje Boga iz svog života a time i izvora i smisla svoga života. Grijeh ne ugrožava Boga, nego nas same i naše bližnje, a time i društvo oko nas jer naš grijeh prije ili kasnije pogađa i druge i donosi društveni nered. Mi smo danas ovdje kao zdrava alternativa jer želimo biti novi ljudi po tome što se želimo združiti s BDM u njezinoj vjernosti Isusu Kristu i Njega želimo moliti da zahvati sva područja našeg života. Danas smo ovdje u Marijinu svetištu da bismo od nje naučili da Bog i onda kad je zahtjevan nije nikakva prijetnja našem životu. Istinski smo slobodni tek onda kad smo u zajedništvu s Bogom, a kad se od njega udaljavamo postajemo robovi. Tu smo da bismo dopustili da Marija i njezin sin zauzmu središnje mjesto u našem životu, da nas zahvati evanđelje u svakodnevnom životu. Kruneći danas lik BDM mi u stvari izražavamo svoju želju da posve budemo Božji kao što je i Marija bila Božja. Kruneći njezin lik posvećujemo joj se cijeli kako bismo u zajedništvu s njom postali potpuno Isusovi. Predajemo se njoj i pouzdajemo se u nju. Želimo da nam bude Majka i Kraljica, istaknuo je nadbiskup. Kazavši da su kroz proteklo vrijeme davali materijalne darove i svoje molitve za izradu krune, napomenuo je da su to davali od sebe, a sada su pozvani dati i same sebe. Zato krunimo sliku Majke Božje jer želimo sebe same dati Bogu združujući se s njom. Želimo da naš život bude duhovno blago koje joj predajemo, poručio je nadbiskup. Naglasio je kako je HŠO veliko osvježenje i bogatstvo u našim župnim zajednicama, a hodočasnička Gospa najbolji je kapelan svakome župniku jer dolazi u velik broj obitelji. Danas zato krunimo njezinu sliku da bismo obnovili svoju vjeru, svoj zanos i polet i da molimo da se ne umorimo u našoj predanosti da budemo apostoli i svjedoci Božje ljubavi, dobrote i milosrđa u našim zajednicama i da budemo apostoli u našem hrvatskom društvu, zaključio je nadbiskup Hranić.

Duhovni program obuhvaćao je trodnevnicu od 17. kolovoza, a svete mise u svetištu proslavljene su i u nedjelju te na sam blagdan BDM Kraljice.
 
Jasminka Bakoš-Kocijan