Od:
Do:

Predavanjem o križevačkom župniku Stjepanu Kranjčiću otvoreni VI. Dani službenice Božje Marice Stanković

Predavanjem o križevačkom župniku Stjepanu Kranjčiću otvoreni  VI. Dani službenice Božje Marice StankovićNOVI MAROF, 11. 10. 2019.
U Maloj dvorani Kulturnog centra „Ivan Rabuzin“ u Novom Marofu 11. listopada 2019. otvoreni su šesti po redu Dani službenice Božje Marice Stanković. Organizator Dana je Župa sv. Vida i sv. Jurja iz Madžareva, a u organizaciji sudjeluje i Gradska knjižnica i čitaonica novi Marof te Kulturno-umjetnička udruga „Magda i Luisa“ iz Madžareva.

Vrijedno je istaknuti kako službenica Božja Marica Stanković ima svoje korijene na području Grada Novog Marofa, u Madžarevu, gdje je rođen i svoje djetinjstvo proveo njezin otac Fabijan pl. Vragović.  Dani su kao i svake godine dosada otvoreni prigodnim predavanjem. Ove godine predavanje je, pod nazivom „Križevački župnik na glasu svetosti Stjepan Kranjčić i njegovi plodovi“, održala dr. sc. Tanja Baran, predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „dr. Stjepan Kranjčić“.

Predavanje je izvedbom pučkih dječjih napjeva otvorila Iva Jež, članica Dramske družine „Ozana“ iz Visokog. Moderatorica programa bila je ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Lidija Zečević. Među prisutnima bio je vlč. Vjekolslav Vidaček, župnik iz Madžareva te Zdenka Maltar, poznata novomarfoska pjesnikinja kajkavskom izričaja.

U uvodoj riječi dr. sc. Tanja Baran objasnila je okupljenima da se povezanost službenice Božje Marice Stanković i župnika Stjepana Kranjčića krije u osobi vlč. Milana Pušeca, bivšeg postulatora u kauzi za proglašenje službenice Božje Marice Stanković blaženom. Dr. sc. Tanja Baran istaknula je kako je vlč. Pušec pomagao Udruzi „dr. Stjepan Kranjčić“ na samim počecima njezina djelovanja te je usmjeravao u radu potičući prikupljanja svjedočanstva o djelovanju i karizmi župnika Stjepana Kranjčica.

Tijekom predavanja dr. sc. Tanja Baran predstavila je biografiju Stjepana Kranjčića te istaknula najvažnije događaje iz njegova života koji su odredili njegovo djelovanje i ustrajnost u promicanju kršćanskih vrednota. Posebno je istaknula i njegov književni opus koji uključuje poeziju, prozu i meditacije.

Nadalje u predavanju su predstavljene manifestacije koje Udruga „dr. Stjepan Kranjčić“ i ostvaruje na području Grada Križevaca: Dani hrvatskih svetaca i blaženika, Susret hrvatskoga duhovnog književnog stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“ i Susret hrvatskoga dječjeg duhovnog stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“. Dr. sc. Tanja Baran predstavila je također i tiskana izdanja Udruge posvećena župniku Stjepanu Kranjčiću i svetom Marku Križevčaninu.

Na kraju predavanja dr. sc. Tanja Baran čestitala je organizatorima na odvažnosti u organizaciji Dana službenice Božje Marice Stanković te ih potakla na ustrajnost u njihovom provođenju u narednoj budućnosti.
 
Tibor Martan