Od:
Do:

Misnim slavljem u Kozarevcu obilježen početak pučkih misija i 200 godina postojanja Župe

Misnim slavljem u Kozarevcu obilježen početak pučkih misija i 200 godina postojanja ŽupeKOZAREVAC, 17. 3. 2019.
Varaždinski biskup Josip Mrzljak predslavio je svečano euharistijsko slavlje u župnoj crkvi svetoga Franje Ksaverskog u Kozarevcu povodom početka pučkih misija te proslave 200. obljetnice postojanja Župe.

Sveta misa slavljena je u nedjelju 17. ožujka, prvoga dana pučkih misija u Župi Kozarevac u Đurđevačkom dekanatu, a uz biskupa Mrzljaka i domaćeg župnika vlč. Ivicu Gladoića, svetu misu  slavili su isusovac pater Zvonko Vlah, ujedno predvoditelj pučkih misija u Župi Kozarevac, te vlč. Marko Domiter, biskupov tajnik.

Prije početka misnoga slavlja sve je srdačno pozdravio domaćin, vlč. Ivica koji je podsjetio kako je Župa Kozarevac uz 200 godina svog postojanja odlučila organizirati pučke misije s ciljem da one ‘budu jedna velika duhovna obnova kako bi se u ovom kutku naše domovine moglo živjeti po Božjim zapovijedima te kako bi se ljubilo Boga i čovjeka, a ljudi da bi bili plemeniti u srcu i duši’.

Na početku euharistije varaždinski je biskup vjernicima kazao kako je 200 godina jedno lijepo vremensko razdoblje, pa su i ovakva slavlja prilika da svi zajedno Bogu zahvalimo, ali i razmislimo o tome što se sve tijekom tih 200 godina u župi, crkvi i mjestu događalo. Podsjetio je biskup okupljene kako su njihovi pretci župnu crkvu posvetili svetom Franji Ksaverskom, jednom od najvećih misionara Crkve, te dodao kako su misije i odlazak onima koji još ne poznaju Isusa Krista, zadaća Crkve.

U propovijedi sabranim vjernicima u župnoj crkvi u Kozarevcu biskup Mrzljak  govorio je o tome kako smo na Čistu srijedu započeli posebno vrijeme unutar crkvene godine. Pritom je podsjetio na riječi kojima smo zakoračili u korizmu: “Obrati se i vjeruj evanđelju”. Sve ove tri riječi imaju duboko značenje - obraćenje, vjerovanje i evanđelje, dodao je mons. Mrzljak.

- Obratiti se, znači spoznati da ima nešto važnije od naših svagdanjih briga u životu. Čovjek ne živi samo da bi na zemlji ispunio svoju zadaću, nego je stvoren za vječnost. Svjesni smo da smo smrtni, ali vjerujemo da nismo stvoreni samo da bismo ponovno postali prah i prašina. Čovjek je stvoren da bi živio. Živio u vječnosti. Zato je važno obratiti se od zemaljskih briga i razmišljanja. Tada dolazimo do onog glavnog - vjerovanja. Pogotovo ovih dana u korizmi postavljamo pitanje što znači vjerovati. Da bismo mogli vjerovati i dati mu povjerenje svoga života, moramo dobro upoznati onoga kome vjerujemo. Što je to vjera, možda nam najbolje govori današnje prvo čitanje o praocu naše vjere Abrahamu. On i njegova žena bili su u starosti, a nisu imali djece. Ljudski govoreći, nisu mogli više imati potomstvo, ali Bogu je sve moguće i zato kaže Sveto Pismo: “I povjerova Abraham”. Abraham je tako povjerovao protiv onoga što je ljudsko. To je vjera; obraćenje od našeg ljudskog prema Božjem, odnosno da više vjerujemo Božjem nego ljudskom. Danas u društvu u kojem živimo često vjerujemo više ljudima nego Bogu. Tu leži glavna tragedija današnjeg čovjeka i kao da Boga želimo odstraniti iz svoga života. Vjera nije nešto što ćemo naučiti, već je zaista potrebno svoj život povjeriti Bogu, a to se uči cijeli život. Neprestano moramo učiti i napredovati i zato su potrebne ovakve duhovne obnove, da bismo mogli učvrstiti svoju vjeru - rekao je biskup Josip.

U nastavku je biskup govorio o važnosti ispravnog shvaćanja događaja Isusova preobraženja pred trojicom učenika, koje nam je prenio evanđelist Luka.

- Krist je na gori apostolima Petru, Ivanu i Jakovu pokazao svoju slavu. Pokazao im je što će biti, ali tek na kraju. Petar, kada je to vidio, rekao je da im je dobro ondje i neka ostanu, no Isus mu govori kako moraju ići dalje, prema Jeruzalemu. Tamo će se dogoditi ono o čemu u korizmi na poseban način razmišljamo - Isusa će poniziti, lažno optužiti, razapeti i usmrtiti. Nakon čudesnog preobraženja na gori Tabor, gdje je Isus pokazao učenicima svoju slavu, on im govori da treba ići dalje, prema onome što je teže i što će ga čekati. To je zapravo bio trenutak učvršćenja vjere učenika. Nama ljudima je itekako potrebno da učvrstimo svoju vjeru i da nam križ ne postane težak ili da ga se sramimo. Kristov križ je pred nama, a znamo da je to i naš križ. Idemo zajedno s Isusom koji nas je pozvao. Po krštenju smo i mi krenuli tim putem. Put je često težak i trnovit, ali to nošenje križa ima svoj cilj i smisao. To je naš život i naša vjera - poručio je mons. Mrzljak u homiliji.

Na kraju svete mise, prije završnog biskupovog blagoslova, svim se okupljenim vjernicima obratio pater Zvonko Vlah koji će idućih osam dana biti zadužen za duhovne sadržaje Pučkih misija u Župi Kozarevac. Cjelovit program možete preuzeti ovdje.
 
Goran Damjanić