Od:
Do:

Lepoglava pri kraju jubilarne godine proslave 600. obljetnice crkve

Lepoglava pri kraju jubilarne godine proslave 600. obljetnice crkveLEPOGLAVA, 8. 10. 2015. 
Lepoglava, osebujno mjesto nadaleko poznato kao kolijevka hrvatske duhovnosti, kulture i školstva, grad čipke i baštine višestoljetne pavlinske prisutnosti, te mjesto mučeništva blaženika Alojzija Stepinca, nalazi se pri kraju jubilarne godine kojom je proslavljala 600. obljetnicu izgradnje i posvete župne crkve Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije.

Jubilarna godina počela je na dan spomena posvete crkve druge listopadske nedjelje 2014. godine, a završit će iste nedjelje u listopadu ove godine, točno na 600. obljetnicu posvete crkve, dakle ove nedjelje 11. listopada.

Lepoglavska crkva, raskošno oslikana umjetničkim freskama pavlinskih majstora i urešena iznimno vrijednim oltarima, kipovima i slikama, u svom svetištu čuva veliku oltarnu sliku "crne Gospe", Majke Božje Częstochowske iz čuvenog pavlinskog marijanskog svetišta na Jasnoj gori u Poljskoj. Stoga ne čudi da je upravo ovo duhovno i povijesno važno mjesto, u kojem je 1400. godine osnovan najugledniji hrvatski pavlinski samostan, odabrano za predstavljanje djela pavlina o. Marka Kornelija Glogovića pod nazivom "Tragom crne Gospe". Ovo djelo, koje govori o višestoljetnom djelovanju i bogatom stvaralaštvu pavlina u Hrvatskoj s naglaskom na njihovo štovanje Majke Božje, predstavljeno je prošlog prosinca u Lepoglavi.

Također prošlog prosinca predstavljeno je još jedno vrijedno i reprezentativno izdanje: fotomonografija "Lepoglava" autora Darka Gorenaka, poznatog varaždinskog fotografa. Izdanje nakladnika GODAR d.o.o. iz Varaždina prava je riznica fotografija –umjetničkih djela koja živopisno i gotovo poetski nude pomalo drugačiji pogled na znamenitosti i manje poznate detalje lepoglavskog kraja s posebnim naglaskom na životnu svakodnevicu domaćih ljudi. Značajan dio knjige, u kojoj su kadrovi popraćeni zapisima iz pera Roberta Peharde, odnosi se na brojne sakralne motive Lepoglave i okolice.

Lepoglavski župnik mons. Andrija Kišiček naglašava kako je župna zajednica u jubilarnoj godini željela Bogu zahvaliti za Njegovu višestoljetnu prisutnost na ovom svetom mjestu. Ovdje su kroz četiri stoljeća bijeli fratri pjesmom, molitvom i velikim djelima slavili Boga. Lepoglava je Zagrebu dala četiri vrsna biskupa, priora pavlinskog samostana, a Lepoglava je primila od Zagreba jednog mučenika, nadbiskupa i kardinala blaženog Alojzija Stepinca. Sama crkva građena je tijekom četiri stoljeća. Barokno uređena gotička građevina kroz stoljeća je preživjela turska razaranja, zemljotrese, Prvi i Drugi svjetski rat te višedesetljetno komunističko zatvaranje crkve. Na njezine svodove i zidove najveći pavlinski freskoslikar Ivan Ranger kistom je utisnuo i zorno prikazao razne sakralne motive. Crkva u kriptama još uvijek čuva kosti brojnih velikana pera i mača, koji su bili snažni u promicanju hrvatske riječi i znanstvenih dostignuća te u obrani domovine. Kroz protekla stoljeća veliko je mnoštvo vjernika u teškim, gladnim, kužnim, ratnim, ali i mirnodopskim vremenima, unutar zidova ove crkve, u Božjoj prisutnosti, crpilo snagu i ohrabrenje. Hrabro su sve podnosili i vjeru sačuvali. Sadašnjost i budućnost sada su na nama, poručuje župnik Kišiček koji se posebno raduje što Lepoglava sve više postaje hodočasničko mjesto mnogobrojnih namjernika iz svih krajeva Hrvatske i inozemstva koji prepoznaju neizmjernu baštinu i nadahnjujuće ozračje lepoglavskoga kraja.
 
Duhovni program uz proslavu 600. obljetnice posvete župne crkve u Lepoglavi

U nedjelju 11. listopada svečano će se proslaviti 600. obljetnica posvete župne crkve Bezgrešnog začeća BDM u Lepoglavi. Tom će prigodom svečano misno slavlje u 11 sati predvoditi varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak.

U povodu jubileja u župi je održana duhovna obnova od 2. do 4. listopada koju je pod geslom "Na svetost pozvani" predvodio pučki misionar, isusovac o. Antun Volenik.

Uoči glavne proslave bit će trodnevnica. U četvrtak 8. listopada svetu misu u 18 sati predvodit će mons. Zlatko Koren, čuvar svetišta Majke Božje Bistričke. Poslije mise će biti blagoslov djece predškolskog uzrasta i njihovih roditelja.

U petak 9. listopada misu u 18 sati predvodit će vlč. Ivan Grbešić, duhovnik Dječačkog sjemeništa iz Zagreba. Molit će se za starije, nemoćne i bolesne župljane. Poslije mise bit će održan koncert duhovnih pjesama "Najljepše o Mariji" koji priređuju Marija Hodalj i mladi iz Glazbene škole Varaždin s gostima iz Zagreba.

U subotu 10. listopada dan će biti posvećen blaženom kardinalu Alojziju Stepincu, koji je svoje mučeništvo započeo petogodišnjim uzništvom u lepoglavskoj kaznionici. U 7.30 sati bit će molitva svete krunice i litanija blaženog kardinala Alojzija Stepinca. Od 15 sati bit će izložba knjiga o blaženom Stepincu uz mogućnost kupnje. Svetu misu u 18 sati predvodit će i propovijedati mons. dr. sc. Juraj Batelja, postulator za proglašenje svetim Alojzija Stepinca. Poslije mise bit će Stepinčev križni put sa zapaljenim svijećama.

U nedjelju 11. listopada program počinje u 10 sati blagoslovom kipa anđela Gabrijela na zapadnom ulazu u Lepoglavu. U 11 sati svečanu euharistiju u župnoj crkvi predvodit će biskup Josip Mrzljak. Prije mise bit će blagoslov svečane misnice, dara lepoglavskih čipkarica svojoj crkvi za njezin jubilej.

Župnu crkvu u Lepoglavi posvetio je 1415. godine zagrebački biskup Eberhard Alben, i to druge nedjelje poslije blagdana sv. Mihaela, Gabrijela i Rafaela, kako stoji u zapisima pavlina.
 
Jasminka Bakoš-Kocijan